Kύπρος-κατεχόμενα: "Πιλοτικές" επιστροφές στο Βαρώσι το επόμενο βήμα

 
Kύπρος-κατεχόμενα: "Πιλοτικές" επιστροφές στο Βαρώσι το επόμενο βήμα

Ενημερώθηκε: 01/01/23 - 09:23

"Πιλοτική" επιστροφή μερικών οικογενειών Ελληνοκυπρίων στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου και ενίσχυση της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, αποτελούν σενάρια που έχουν τύχει επεξεργασίας από τουρκικής πλευράς και πολύ πιθανόν να αποτελέσουν το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της Άγκυρας.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στην κατοχική Τουρκία επεξεργάσθηκαν σενάρια για να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης της, που αφορά το "σχέδιο Αμμόχωστος" και την ολοκλήρωση του ανοίγματος της περιοχής. Είναι πρόδηλο, ότι τα επόμενα βήματα της κατοχικής Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, έχουν σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί και πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο, τον οποίον θα επιλέξει ο Ερντογάν να κάνει την κίνηση. Είναι σαφές, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ότι αθόρυβα η τουρκική πλευρά εργάζεται στα πλαίσια της προετοιμασίας των επερχόμενων ενεργειών, που θα εκδηλωθούν κατά πάσα πιθανότητα μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και πριν από τις τουρκικές. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί η νέα κίνηση και προφανώς θα αποσκοπεί στο να αιφνιδιάσει τη νέα κυβέρνηση στην Κύπρο, που θα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ανάληψης των καθηκόντων της και σε περίοδο προσαρμογής.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαχειρίζεται προσωπικά το θέμα της Αμμοχώστου, έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως θα προχωρήσει μέχρι τέλους με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής. Το θέμα δεν το εντάσσει στην προεκλογική του ατζέντα, αν και θα αξιοποιήσει στο έπακρο την επόμενη κίνηση, αλλά στους ευρύτερους επεκτατικούς σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Την ίδια ώρα, βλέπει το Βαρώσι και από οικονομικής πλευράς. Δηλαδή, επενδυτικά και σε αυτό το πεδίο οι επιχειρηματίες φίλοι του από την Τουρκία έχουν κάνει ήδη σχέδια. Η τουρκική πλευρά διαδίδει πως με την αξιοποίηση των περιουσιών θα δημιουργηθεί μια κοσμοπολίτικη περιοχή, όπως… το Λας Βέγκας.

Πώς, λοιπόν, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει σε σχέση με τα επόμενα βήματα της στην Αμμόχωστο η κατοχική δύναμη;

Πρώτο, φαίνεται από διάφορες κινήσεις ότι θα ενισχυθεί οικονομικά η λεγόμενη επιτροπή περιουσιών, που έχει "κατασκευάσει" η Άγκυρα στα κατεχόμενα. Η "επιτροπή", που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, για να μπορέσει να διαχειριστεί το "σχέδιο Αμμόχωστος", πρέπει να καταστεί οικονομικά βιώσιμη. Τούτο θα γίνει με οικονομική ενίσχυση της από την Τουρκία, αλλά και με φορολογίες, που θα επιβάλλει το ψευδοκράτος στους Τουρκοκύπριους. Ο μεγάλος στόχος να είναι να δοθούν σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες αποζημιώσεις, με τιμές όχι και τόσο ελκυστικές, πλην όμως θα παρουσιαστεί ως "η τελευταία ευκαιρία". Ο τουρκικός στόχος είναι να δοθεί σε περιορισμένο αριθμό αποζημιώσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση τμημάτων της πόλης. Την ίδια ώρα, τίθεται και το ζήτημα κατά πόσο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξουν με τον χρόνο, δηλαδή, να είναι μακράς διάρκειας η εξέταση των αιτήσεων ή θα ακολουθεί η τακτική των συνοπτικών διαδικασιών. Περαιτέρω, ένα άλλο ζήτημα είναι η εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων), το οποίο διαχρονικά αξιοποιεί η τουρκική πλευρά, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι του ανήκουν οι περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή.

Δεύτερο, ένα σενάριο, που έχει τύχει επεξεργασίας από την Άγκυρα, είναι αυτό για "πιλοτική" επιστροφή μικρού αριθμού ελληνοκυπριακών οικογενειών, σε περιοχές οι οποίες δεν θα θεωρούνται στρατιωτικές ζώνες (πρέπει να αρθούν με "απόφαση"). Αυτή η κίνηση θα έχει, βέβαια, το στοιχείο του εντυπωσιασμού, θα στέλνει ένα μήνυμα προς τρίτους ότι η Άγκυρα λαμβάνει υπόψη και την παράμετρο της αποκατάστασης, πέραν από τις αποζημιώσεις. Σε ό,τι αφορά την τρίτη παράμετρο, αυτή της ανταλλαγής, φαίνεται να είναι κι αυτή στο κάδρο. Σημειώνεται πως το 1974 όταν το κατοχικό καθεστώς, υπό τον Ραούφ Ντενκτάς, παρέδιδε ελληνοκυπριακές περιουσίες σε Τουρκοκύπριους, οι τελευταίοι υπέγραφαν πως τη διαχείριση των δικών τους στις ελεύθερες περιοχές θα την έχει η ψευδοκυβέρνηση. Συνεπώς, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε ανταλλαγές περιουσιών.

Προφανώς με τις κινήσεις αυτές, η κατοχική δύναμη κλείνει το κεφάλαιο του εδαφικού, που άρχισε με το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Είναι σαφές πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η κατοχική Τουρκία επιλέγει να κάνει κινήσεις μικρές, αθόρυβες, όσο το δυνατόν με "νομιμοφάνεια" (!), αλλά πρωτίστως να επιβάλλει τετελεσμένα, τα οποία να εδραιώνει.

Είναι σαφές πως αυτοί οι σχεδιασμοί, όπως κι άλλοι, που θα γίνουν αργότερα, γίνονται ανενόχλητα και χωρίς αντιδράσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη, που κάνουν τα χατίρια στην Τουρκία, παραμένουν εκτεθειμένα, όπως και η Λευκωσία, που παρουσιάζεται αδύνατη να αντιδράσει.

Πηγή: philenews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ