Αυτήν την εποχή, αρκετά και σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού Ξηράς «τρέχουν» παράλληλα και βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις τους, όπως αυτά που αφορούν το Πυροβολικό, το Μηχανικό αλλά και την Αεροπορία Στρατού. Ασφαλώς δεν είναι τα μόνα, αλλά έχουν το χαρακτηριστικό τους ότι στοιχεία τους είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκε
Πιο συγκεκριμένα.
Στις 4 Δεκεμβρίου στη διάρκεια του εορτασμού της Προστάτιδας του Πυροβολικού του Στρατού Ξηράς Αγίας Βαρβάρας, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης αναφέρθηκε στην Ημερήσια Διαταγή του στον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Πυροβολικού Μάχης, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, ως μία απόρροια από τα ως τώρα διδάγματα που έχουν προκύψει από τον 10μηνης διάρκειας πόλεμο στην Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα αυτή.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Σε αυτήν την προσπάθεια, το Πυροβολικό Μάχης κατέχει εξέχουσα θέση, αφού στο σύγχρονο Ενοποιημένο Πεδίο Μάχης, με πιο επίκαιρο παράδειγμα τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, δύναται να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα αποφασιστικά, με την ταχύτητα ενεργείας του και την ακρίβεια των πυρών του, τόσο σε βάθος, όσο και εγγύς των υποστηριζόμενων δυνάμεων ελιγμού. Παράλληλα, το Αντιαεροπορικό Πυροβολικό προσφέρει την πιο άμεση και αξιόπιστη ασπίδα προστασίας των επιγείων δυνάμεων κάθε Σχηματισμού, από αέρος. Μάλιστα, και στο μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον της «Πολυχωρικής Μάχης», το Πυροβολικό, με την αποκεντρωτική – δικτυοκεντρική φιλοσοφία ενεργείας του, θα αποτελέσει το βασικότερο συντελεστή της αποτροπής και απαγόρευσης εκδήλωσης επιθετικών ενεργειών σε βάρος των στρατευμάτων μας. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την επιχειρησιακή αξία και βαρύτητα του όπλου του Πυροβολικού».
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι σήμερα «τρέχουν» και είναι σε διάφορες φάσεις:
---Το πρόγραμμα αναβάθμισης των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS, που μπορούν να βάλλουν τα βλήματα ATACMS, ώστε να μπορούν να βάλλουν προηγμένα πυρομαχικά με μεγαλύτερη εμβέλεια.
---Το πρόγραμμα αναβάθμισης των ρουκετών των 122mm για τους ΠΕΠ RM-70, που αναβαθμίζονται στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ένα πολύ καλό σερβικό κιτ.
---Πυρομαχικά για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155mm, που επίσης πρόκειται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.
Πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο της δυνητικής αντικατάστασης παλαιάς τεχνολογίας αντιαεροπορικών συστημάτων, σοβιετικής τεχνολογίας, όπως – κύρια – τα Tor-M1 και λιγότερο τα ακόμα πιο παλαιά SΑ-8B Osa, σε περίπτωση που αυτά συμφωνηθεί να παραχωρηθούν στην Ουκρανία και αντικατασταθούν με αντίστοιχα και πιο σύγχρονα δυτικά φιλοσοφίας και κατασκευής οπλικά συστήματα, στη βάση του «1 προς 1», όπως έγινε με τα ΒΜΠ-1 και τα Marder-1A3.
Στις 7 Δεκεμβρίου, στο Στρατόπεδο του Μηχανικού «Λοχαγού Καποτά» στο Μενίδι, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ πραγματοποιήθηκε η τελετή της παραλαβής 20 μηχανημάτων – ειδικών οχημάτων Μηχανικού, καθώς και υλικού γεφυροσκευής για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού. Όλο αυτό το πολύ σημαντικό ολοκαίνουργιο υλικό αποκτήθηκε μέσω χρηματοδότησης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2022 της Περιφέρειας Αττικής, συνολικής αξίας 8.990.200 ευρώ. Τα 20 αυτά οχήματα προστίθενται στα 36 μέσα του Μηχανικού που έχουν ήδη παραληφθεί μέσω του ίδιου προγράμματος από άλλες Περιφέρειες της χώρας και έχουν ενισχύσει αντίστοιχες Μονάδες του Όπλου.
Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται το Μηχανικό του Στρατού, με τη βοήθεια των Περιφερειών της χώρας, και μέσω αυτών με χρήματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να αποκτηθούν μη πολεμικά μηχανήματα και ειδικά οχήματα του Μηχανικού, (εκσκαφείς, μπουλντόζες, προωθητές γαιών κλπ), που σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών χρησιμοποιούνται για υποβοήθηση του έργου των κατά τόπους Περιφερειών, όποτε αυτές το ζητήσουν, πάνω στη βάση των υπαρχόντων σχεδίων συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (Σχέδιο «Ξενοκράτης»).
Τέλος, την επομένη μέρα, στις 7 Δεκεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κώστα Φλώρο, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπο Λαλούση και ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, προκειμένου «να τον ενημερώσουν» για όλες τις τελευταίες εξελίξεις του (ταλαιπωρημένου) προγράμματος αποκτήσεως των ισραηλινής σχεδίασης και κατασκευής ισραηλινών αντιαρματικών (και όχι μόνο) κατευθυνόμενων βλημάτων SPIKE-NLOS και ει δυνατόν, να το «κλείσουν», όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό. Ο ΣΞ πρόκειται να αποκτήσει συνολικά 27 συστήματα, από τα οποία 18 της χερσαίας έκδοσης, για τους Λόχους Αντιαρματικών Όπλων των Μονάδων του Πεζικού του, και τα υπόλοιπα 9 της εναέριας έκδοσης, για τα επιθετικά ελικόπτερα Longbow Apache της Αεροπορίας Στρατού. Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να αποκτήσει 8 συστήματα της ναυτικής έκδοσης του βλήματος, για να εξοπλίσει τις 4 κανονιοφόρους που διαθέτει, καθώς και τα 4 Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) των «βατραχανθρώπων» του που έχει πρόσφατα αποκτήσει από τις ΗΠΑ.
Εκτιμάται ότι το όλο θέμα θα περατωθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ του μηνός Δεκεμβρίου, που σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες – και εκτός απροόπτου πάντα – αναμένεται να συνέλθει γύρο στις 20 του μήνα και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα.
«Ιχνηλάτης»