Βρυξέλλες: Βαβέλ στη Σύνοδο και νέα προσχέδια -Η Γερμανία στο στόχαστρο για τα 200 δισ.

 
ΣΟΛΤΣ

Ενημερώθηκε: 20/10/22 - 23:55

Εν μέσω διαφωνιών για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. εμφανίστηκαν διχασμένοι κατά τη Σύνοδο Κορυφης στις Βρυξελλες.. Το προσχέδιο συμπερασμάτων αρκείται να ζητήσει να εξεταστεί το ζήτημα από την Κομισιόν.

Η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ- ηγείται μιας μικρής ομάδας χωρών που αρνείται επίμονα τις εκκλήσεις από 15 άλλες χώρες της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Επιμένει ότι δημιουργείται κίνδυνος για τον εφοδιασμό και ότι έτσι θα περιοριστεί το κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνήθως, Γαλλία και Γερμανία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, επιδιώκουν να δείχνουν ενότητα και συντονισμό με κοινές θέσεις πριν από συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Διχάστηκαν για τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης σε τέτοιο βαθμό που δεν έμειναν στο παρασκήνιο.

Αργά το βράδυ , οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων. Περιλαμβάνει αναδιατύπωση των αναφορών για τα 200 δισ. ευρώ του σχεδίου Σολτς για τη στήριξη της τιμής της ενέργειας στη Γερμανία.

Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το POLITICO, προτρέπει τα μέλη της ΕΕ να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς του μπλοκ με κινήσεις για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας - θέμα για το οποίο οι χώρες έχουν κατηγορήσει τη Γερμανία ότι επιχειρεί να κάνει μονομερώς.

Η αξιοσημείωτη προσθήκη έρχεται σε μια περίοδο για την οικονομία που ενθαρρύνει τις χώρες να κινητοποιήσουν «όλα τα σχετικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Πλέον προτίθεται μια νέα προειδοποίηση ότι αυτά τα βήματα πρέπει να ληφθούν «διατηρώντας παράλληλα την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και διατηρώντας ίσους τους όρους ανταγωνισμού και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Στο έγγραφο διατυπώνεται επίσης η δέσμευση των ηγετών «να συντονιστούν στενά για πολιτικές απαντήσεις». Αναφέρεται επίσης ότι οι ηγέτες θα «εξετάσουν γρήγορα» κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο τελευταίο προσχέδιο τονίζεται επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μια «ανάλυση κόστους και οφέλους» ενώ προετοιμάζεται μια πρόταση για ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ που θα περιορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλώντας στο POLITICO κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στη συζήτηση των ηγετών, ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda, δίνοντας το κλίμα, σημείωσε ότι «η διάθεση είναι πολύ παραγωγική».

Ο Nausėda επέμεινε ότι οι μέχρι τώρα προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια είχαν «συγκεκριμένο αντίκτυπο στην τιμή του φυσικού αερίου» καθώς και «ψυχολογικό αντίκτυπο στην αγορά».

Αν και τόνισε τη σημασία της συζήτησης για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στη Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε ότι δεν αναμένει να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα.

Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, είπε, «πιθανώς η κύρια ιδέα είναι απλώς να ανοίξει το παράθυρο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις - και αυτό το κείμενο συμπερασμάτων θα επιτρέψει να το κάνει αυτό».

Δεν εναπόκειται στους ηγέτες, είπε, «να αποφασίσουν για αυτά τα λεπτά ενεργειακά ζητήματα, αλλά πρέπει να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα».

Στο στόχαστρο η Γερμανία και ο Σολτς

Νωρίτερα το Blooberg ειχε μεταδώσει ότι νέα σύννεφα απλώθηκαν πάνω από τις γαλλογερμανικές σχέσεις, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι το Βερολίνο κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ευρώπη, εν μέσω προσπαθειών να περιορίσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ο υπουργός Οικονομικών του ζήτησε «επαναφορά», για να οικοδομηθεί μια ισχυρότερη συμμαχία

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, συνήθως επιδιώκουν να δείξουν ενότητα και να συντονίσουν τις κοινές τους θέσεις πριν από συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ένωση. Αλλά καθώς οι ηγέτες βρέθηκαν ξανά στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής , οι διχασμοί σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε στην εκδήλωση ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών και κάλεσε κατά της γερμανικής απομόνωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών του, Μπρούνο Λε Μερ, είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου εργασίες σε διάφορους τομείς για να δημιουργήσουν μια ακόμη ισχυρότερη συμμαχία, την ώρα που ο πόλεμος βρίσκεται στο «κατώφλι» της Ευρώπης.

Οι χώρες διαφώνησαν για ζητήματα όπως η ενεργειακή υποδομή, η πυρηνική ενέργεια, η αποστολή όπλων στην Ουκρανία και κοινά αμυντικά έργα. Η Γερμανία... τρόμαξε επίσης τους εταίρους της στην ΕΕ όταν τους εξέπληξε με τη δέσμευσή της να δαπανήσει 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ (196 δισεκατομμύρια δολάρια) για να προστατεύσει την οικονομία της, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των γειτόνων με λιγότερη δημοσιονομική ισχύ.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχτηκε «πυρά» από τους ηγέτες του μπλοκ για την απροθυμία του να επιτρέψει στην ΕΕ να προσπαθήσει να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου που απειλούν να φέρουν βαθιά ύφεση στη γηραιά ήπειρο.


Ο Μακρόν είπε ότι θα συζητήσει με τον Σολτς και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη για περισσότερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με δάνεια και μηχανισμούς εγγυήσεων. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας διχάζεται στο θέμα, με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να λέει την Τετάρτη (19/10) ότι δεν χρειάζονται νέα μέσα, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πόροι σε άλλα ταμεία και ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ