Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Σήμερα 13 Σεπτεμβρίου τιμάται οι μνήμη των αγίων: Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος, Άγιος Αριστείδης, Προεόρτια της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, Άγιος Στράτων, Άγιοι Κρονίδης, Λεόντιος και Σεραπίων, Άγιοι Γορδιανός, Σέλευκος και Μακρόβιος, Άγιος Ουαλέριος, Άγιοι Λουκιανός, Ζωτικός και Ηλεί, Άγιος Μελέτιος Πηγάς, Όσιος Πέτρος «ο εν τη Ατρώα», Όσιος Ιερόθεος ο Νέος ο Ιβηρίτης, Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ Άγιοι Αρχιερείς Γρηγόριος Κυδωνιών, Αμβρόσιος Μοσχονησίων, Προκόπιος Ικονίου, Ευθύμιος Ζήλων καθώς και οι κληρικοί και λαϊκοί που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατικ
Γιορτάζουν οι: Αριστείδης (Αρίστος, Άρης), Αριστέα (Αριστίνα ), Κορνήλιος, Κορνηλία.
Χρυσόστομος Σμύρνης
Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Τρίγλια Μικράς Ασίας το 1867 Ήταν επίσκοπος και θεολόγος ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας και Σμύρνης. Είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Ο Χρυσόστομος εκδήλωσε νωρίς την επιθυμία του να γίνει κληρικός. Οι γονείς του έγιναν αρωγοί στην επιθυμία του, πουλώντας ακίνητη περιουσία και στέλνοντάς τον οικότροφο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου είχε την τύχη να έχει σπουδαίους δασκάλους.
Είχε επίσης την τύχη να αναλάβει τα έξοδα των σπουδών του ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος Βαλιάδης, ο οποίος τον γνώρισε σε μια επίσκεψή του στη Σχολή και εκτίμησε τις επιδόσεις του. Ο Χρυσόστομος αποφοίτησε από τη Σχολή με «άριστα».
Την περίοδο 1902-1910 ήταν Μητροπολίτης Δράμας και Φιλίππων με σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα και με πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πολλών ελληνικών εκπαιδευτηρίων.
Από το 1910 έως και τον μαρτυρικό του θάνατο διετέλεσε Μητροπολίτης Σμύρνης επιδεικνύοντας μέριμνα για τον αθλητισμό, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια της πόλης.
Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, παρά την προσφορά ασφαλούς διαφυγής σε αυτόν από τις Μεγάλες Δυνάμεις, και κατακρεουργήθηκε από τον φανατισμένο τουρκικό όχλο κατά την ανακατάληψη της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό στη Μικρασιατική Καταστροφή, στις 27 Αυγούστου 1922, μετά από εντολή του Νουρεντίν πασά.
Το 1993 κατετάγη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μαζί με όλους τους μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, με απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος.