Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα ακόμα καίριο χτύπημα σε κύκλωμα αρχαιοκάπηλων. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει μια σημαντική υπόθεση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας.
Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μετά από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, κατάφεραν να διακριβώσουν τα στοιχεία τριών ατόμων, τα οποία κατείχαν παράνομα αρχαίο χρυσό στεφάνι, που προόριζαν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.
Για την υπόθεση και μετά από πολύμηνες έρευνες και παρακολουθήσεις, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθησαν οι τρεις εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα δύο Έλληνες, ηλικίας 58 και 56 ετών και ένας 52χρονος Αρμένιος.
Ο Έλληνας "εγκέφαλος" που εργαζόταν ως ασφαλιστής και τραπεζικός διαμεσολαβητής, πιθανόν να δούλευε για άλλους ακόμα πιο πάνω από αυτόν. Οι αστυνομικοί και αρχαιολόγοι εδώ και δεκαετίες γνωρίζουν πως υπήρχε μία συλλογή με χρυσά στεφάνια, βραχιόλια, κοσμήματα, περίπου 10 αντικείμενα, τα οποία ήταν προϊόντα λαθρανασκαφής ενδεχομένως από τάφους της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας του Φιλίππου ή της Ολυμπιάδας στην Μακεδονία, που ποτέ δεν εντοπίστηκαν από αρχαιολογικές ανασκαφές και ίσως οι αρχαιοκάπηλοι και οι τυμβωρύχοι να ήταν πιο τυχεροί!
Οι αρχαιοκάπηλοι μόνο αυτό το στεφάνι το πωλούσαν στους υποψήφιους πελάτες τους-αστυνομικούς, προς 900.000 ευρώ και μετά από διαπραγματεύσεις έπεσαν στα 750.000 ευρώ.
Βεβαίως πρόκειται για ανεκτίμητο αρχαίο αντικείμενο τεράστιας αρχαιολογικής αξίας, που αποδεικνύει ότι ο θρύλος που τόσες και τόσες γεννιές αστυνομικών και αρχαιολόγων πίστευαν, είναι πραγματικότητα... Όντως υπήρχε λοιπόν αυτή η συλλογή η οποία φαίνεται πως στην πορεία των ετών, "έσπασε" και μοιράστηκε και ίσως για αυτό αρνούνται οι συλληφθέντες κατηγορηματικά να συνεργαστούν.
Στη κατοχή τους λοιπόν, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα 20 σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς. Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το χρυσό στεφάνι είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.
Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, και ειδικά η μία από αυτές είναι τεχνοτροπίας των πρώτων χριστιανικών χρόνων, αν και χρονολογούνται η μία στον 19ο αιώνα και η δεύτερη στον 20ο αιώνα, ένας ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα, τα οποία όμως δεν έκαναν κατά πολύ σοφότερους τους αστυνομικούς και μάλλον τα πιο "καυτά" τηλέφωνα τα είχαν κρυμμένα, από τα οποία ίσως να μπορούσαν να εντοπιστούν και οι πιο πάνω από αυτούς.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.
Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε άλλη μια σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, με την εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών - διεθνικού χαρακτήρα - εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη λαθρανασκαφή, μεταφορά και εμπορία αρχαίων αντικειμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού.
Νωρίτερα, σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι άντρες της Ασφάλειας Αττικής παρέδωσαν στο Υπουργείο Πολιτισμού τα αντικείμενα αυτά όπως και αρχαία αντικείμενα από την άλλη μεγάλη υπόθεσης της Ασφάλειας Πατρών με τους διεθνείς οίκους δημοπρασιών.
Σχετικά Θέματα: