Αυτοψία στην καρδιά του δικτυοκεντρικού συστήματος πληροφοριών του MQ-9 Reaper: Πετά στο άρμα του «Ηνίοχου»…

 
Αυτοψία στην καρδιά του δικτυοκεντρικού συστήματος πληροφοριών του MQ-9 Reaper: Πετά στο άρμα του «Ηνίοχου»…

Ενημερώθηκε: 02/04/22 - 09:22

Τις δυνατότητες του MQ-9 Reaper, του Αμερικανικού Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους που μπορεί να πετάει ακόμη και στα 50.000 πόδια και να μεταδίδει πολύτιμα στοιχεία στο επιχειρησιακό κέντρο, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι αεροπόροι που σχεδιάζουν εξ αρχής την μεγάλη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» , που πλέον έφτασε στην κορυφή των Ευρωπαϊκών αεροπορικών διοργανώσεων.

Η live επίδειξη στο επίγειο «στρατηγείο» των όσων καταγράφει, αναλύει και μεταδίδει ο εναέριος «θεριστής» που απογειώνεται από τη Σιγκολένα της Ιταλίας, πετά για λογαριασμό της Ελληνικής άσκησης ως συμμετοχή εναέριου μέσου των ΗΠΑ και συνεχίζει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρουμανία λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έκανε τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας και των άλλων κλάδων να μεταφερθούν «σε μια άλλη διάσταση».

Το «Μη Επανδρωμένο» κέντρο επιχειρήσεων στήθηκε στη γειτονική από την Ανδραβίδα, 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και από εκεί δίνει τα δικτυοκεντρικά στοιχεία στις μετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις, όπως και όλα εκείνα τα στοιχεία που ζητά το Επιτελείο για την πλήρη ανάλυση των αεροπορικών αποστολών.

«Δορυφορικό κέντρο με μοναδική αυτονομία που σου δίνει πολλές πληροφορίες και σαφή εικόνα κι άλλα σημαντικά δεδομένα» χαρακτηρίζουν με απλά λόγια οι αεροπόροι τα όσα είδαν από κοντά στην αεροπορική βάση του Αράξου, που φιλοξενεί το ISR Center, δηλαδή το κέντρο πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης δραστηριοτήτων (intelligence, Surveillance, Reconnaissance.) του MQ-9.

Και αυτό είναι μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες που εφαρμόζεται στον «Ηνίοχο», η οποία ξεκίνησε από πέρσι για πρώτη φορά και αφού οι Επιτελείς είδαν την αξία του Μη Επανδρωμένου, θέλησαν και φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν αυτό το όπλο πληροφοριών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των πολυδιάστατων σεναρίων.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο κέντρο φτάνουν όλες εκείνες οι πληροφορίες ακόμη και για τους στόχους που έχουν οι αεροπόροι σε ξηρά θάλασσα και αέρα. Και αν αυτοί αλλάζουν δραματικά πριν οι σχηματισμοί των αεροσκαφών προσεγγίσουν, οι πιλότοι μέσω του MQ-9 αλλά και του Ελληνικού HERON έχουν την πλήρη εικόνα με ελάχιστη απόκλιση.

Στον αγώνα της «πληροφορίας» ωστόσο εκτός των Μη Επανδρωμένων έχουν μπει και άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα F-16 Block 52 Advanced που διαθέτουν συγκεκριμένα ατρακτίδια, τα P-3 του ΠΝ αλλά και το έμψυχο δυναμικό που μετέχει είτε στον «Ηνίοχο» ή στις άλλες δυο ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τον Ωρίωνα και την Λαίλαπα του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτές οι λεπτομέρειες είναι τα σημεία εκείνα που χρόνο με τον χρόνο μετέτρεψαν από το 2014, σταδιακά τον «Ηνίοχο» στην μεγαλύτερη άσκηση της Ευρώπης, την οποία την εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι σύμμαχοι οι οποίοι συγκαταλέγονται στην ελίτ των αεροποριών ανά τον κόσμο.

Ο συνδυασμός των διαστάσεων που έχει πάρει ο «Ηνίοχος», με την ύπαρξη του πιο σημαντικού σχολείου που βρίσκεται στην Ανδραβίδα, το ΚΕΑΤ/ΣΟΤ, στο οποίο φοιτούν οι καλύτεροι και σχεδιάζει το αεροπορικό «απόσταγμα» της HAF, έχει φέρει το αποτέλεσμα που ονειρεύτηκαν αυτοί που ξεκίνησαν την προσπάθεια ανάδειξης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: Hellasjournal