Ουκρανική κρίση: Με ελπίδες για την αποτροπή πολέμου στη Μόσχα ο Μακρόν

 
Ουκρανική κρίση: Με ελπίδες για την αποτροπή πολέμου στη Μόσχα ο Μακρόν

Ενημερώθηκε: 07/02/22 - 09:06

Με στόχο να συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ο Εμμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα και αύριο το Κίεβο για τετ α τετ συναντήσεις με του ομολόγους του. Έχουν προηγηθεί πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπάϊντεν καθώς και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα μεταβεί επίσης σε Κίεβο και Μόσχα στις 14 και 15 του μηνός μετά από «απραξία» εβδομάδων, όπως του καταλογίζουν εταίροι και σύμμαχοι, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Για την επόμενη εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος προγραμματίζει συνάντηση κορυφής των χωρών της Βαλτικής, που θα γίνει στο Βερολίνο.

Στη 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπάιντεν αντήλλαξαν πληροφορίες για επαφές που έγιναν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου με στόχο τον καλό συντονισμό εν όψει του ταξιδιού.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Journal du Dimanche χθες Κυριακή ο Μακρόν δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι «η Ουκρανία, αλλά μια αποσαφήνιση των κανόνων… με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Ως εκ τούτου, είναι «επείγον να προχωρήσουμε προς μια νέα τάξη πραγμάτων που χρειάζεται βαθιά η Ευρώπη μας και η οποία βασίζεται στην βασική αρχή της κυριαρχίας της ισότητας μεταξύ των κρατών», είπε.

Ο Μακρόν θεωρεί ότι διάλογος του με τον Πούτιν πιθανότατα θα είναι αρκετός για να αποτρέψει τη έκρηξη μίας στρατιωτικής σύγκρουσης παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες. «Η ένταση του διαλόγου που είχαμε με τη Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στη Μόσχα έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν να συμβεί (το χειρότερο σενάριο)», είπε ο Μακρόν.

«Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τους όρους της αποκλιμάκωσης. Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές. Δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς χειρονομίες, αλλά είναι απαραίτητο να σταματήσουμε την επιδείνωση της κατάστασης».

Επιχειρησιακά έτοιμη

Χθες, το φως της δημοσιότητας, βάσει ανώνυμων αναφορών Αμερικανών αξιωματούχων, είδαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία είναι κατά 70% επιχειρησιακά έτοιμη, για μία εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας δηλαδή συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό στρατευμάτων που απαιτούνται για μία μεγάλης κλίμακος επιχείρηση.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε εκτιμήσεις μυστικών υπηρεσιών αλλά σημείωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.

Οι αξιωματούχοι είπαν ακόμη ότι δεν γνωρίζουν κατά πόσον ο Ρώσος Πρόεδρος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, προσθέτοντας ότι η διπλωματική λύση παραμένει ακόμη εφικτή.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι αυτές που θα παράσχουν το μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία να μετακινήσει εξοπλισμό μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με αναφορές, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επέφερε έως και 50.000 θανάτους αμάχων.

Εκτιμούν επίσης ότι μία επίθεση θα είχε ως αποτέλεσμα το Κίεβο να πέσει μέσα σε λίγες ημέρες και να προκαλέσει προσφυγική κρίση στην Ευρώπη με εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Σενάρια για 50.000 νεκρούς αμάχους

Εάν ο Ρώσος πρόεδρος επιλέξει την πλέον ριζοσπαστική κίνηση, θα μπορούσε να περικυκλώσει το Κίεβο, και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Προειδοποίησαν πως μια τέτοια σύρραξη θα είχε βαρύ ανθρώπινο κόστος, θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 25.000 ως 50.000 αμάχους, 5.000 ως 25.000 ουκρανούς στρατιωτικούς και 3.000 ως 10.000 ρώσους στρατιωτικούς. Θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης αληθινό τσουνάμι 1 ως 5 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως στην Πολωνία.