Έτοιμα να απογειωθούν από την Τανάγρα είναι τα ελληνικά μαχητικά Rafale και να πετάξουν στον ουρανό του Αιγαίου.
Οι εκπαιδευτικές πτήσεις με τα υπερσύγχρονα μαχητικά στο FIR Αθηνών είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, όμως η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς», δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση των πτήσεων.
Στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εκπαιδευτικές πτήσεις για τη συντήρηση των πιλότων, αλλά και για να ελεγχθούν τα νέα μας πολεμικά αεροσκάφη, έτσι ώστε να χτιστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμά.
Προτεραιότητα στην εκπαίδευση πάνω στο αεροσκάφος έχουν οι 4 χειριστές που γύρισαν από τη Γαλλία έχοντας ολοκληρώσει τη θεωρητική εκπαίδευση. Πρόκειται για την 3η τετράδα Ελλήνων χειριστών, που θα εκπαιδευτούν πάνω στο νέο υπερσύγχρονο ελληνικό μαχητικό.
Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στη Τανάγρα, συνεχίζονται οι εργασίες στους χώρους της αεροπορικής βάσης, με πηγές από την αεροπορία να αναφέρουν ότι προσγειώνονται μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν όπλα και ανταλλακτικά από τη Γαλλία για την υποστήριξη των 6 Rafale.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φτάσει και εξομοιωτής, που είναι απαραίτητος για την εκπαίδευση των πιλότων.
Το υπερόπλο της Πολεμικής Αεροπορίας
Η Ελλάδα πλέον έχει μπεί σε νέα εποχή, με το ισοζύγιο ισχύος να γέρνει συντριπτικά υπέρ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην τελετή υποδοχής των μαχητικών Rafale, o Διοικητής της 332 Moίρας, Αντισμήναρχος Μιχαήλ Κούτρης είχε εξηγήσει γιατί τα μαχητικά Rafale λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος. Όπως είπε «Τα όπλα που φέρουν τα Rafale σε συνδυασμό με τα πλέον σύγχρονα συστήματα υπερσύγχρονα που διαθέτει τα καθιστούν Game Changer. Το αεροσκάφος Rafale, με τα όπλα που διαθέτει -υπογράμμισε- καθίσταται το πλέον αποτελεσματικό εναντίον επίγειων στρατηγικών στόχων με το βλήμα Scalp και εναντίον θαλασσίων στόχων με το βλήμα Exocet. Παράλληλα, το βλήμα Meteor του δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες εμπλοκής εναερίων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις πέρα απ’ τον ορίζοντα».