Η γυναικεία Ιερά Μονή “Χριστού στο Δάσος” Πάρου, η οποία είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, καλείται και Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω επειδή εδώ κοιμήθηκε το 1877 ο πολιούχος άγιος της Πάρου και υπήρξε ο πνευματικός πατέρας της μονής.
Στο μοναστήρι βρίσκεται ο τάφος του Οσίου Αρσενίου και φυλάσσονται τα ιερά του λείψανα. Στον εξωτερικό χώρο της μονής υπάρχει ναός προς τιμήν του αγίου.
Το κτιριακό συγκρότημα της μονής χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και ανήκε στην οικογένεια Μαυρογένη έως το 1793, οπότε και αφιερώθηκε στον ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Το 1805 αποφασίστηκε από τους προκρίτους του νησιού η ίδρυση κοινοβιακής μονής, την οποία ανέλαβε ο οσιότατος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μάρπησσας Πάρου π. Κύριλλος Παπαδόπουλος (1745 – 1833). Παράλληλα στυλοβάτες της μονής υπήρξαν οι ηγούμενοι της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας. Μετά την κοίμηση του Αγίου Αρσενίου (1877), η μονή μετατράπηκε σε ιδιόρρυθμη, αλλά από το 1977 η μονή άρχισε πάλι να λειτουργεί ως κοινοβιακή.
Ο Όσιος Αρσένιος ο Νέος ο εν Πάρω γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 31 Ιανουαρίου του έτους 1800 μ.Χ. και ονομαζόταν Αθανάσιος. Από μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και σε ηλικία εννέα ετών μετέβη στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας για σπουδές. Το 1815 ο άγιος αναχώρησε για το Άγιον Όρος και εκεί εκάρη μοναχός. Στη συνέχεια πήγε με τον γέροντά του Δανιήλ στις Κυκλάδες.
Ο Όσιος Αρσένιος έδρασε κυρίως στην Πάρο και τη Φολέγανδρο, όπου δίδαξε από το 1829 μέχρι το 1840. Ο άγιος ασκήτεψε στην Ιερά Μονή Λογγοβάρδας της Πάρου και στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μάρπησσας. Κοιμόταν και έτρωγε ελάχιστα και συνεχώς αγρυπνούσε, προσευχόμενος για τα πνευματικά του τέκνα και την σωτηρία του κόσμουΘεωρείται ένας από τους αγίους “Κολλυβάδες” Πατέρες και αγωνίσθηκε για την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας.
Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 31 Ιανουαρίου 1877 και η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε στις 18 Αυγούστου 1938.