Παρ' ολίγον αντάρτες Τσιρώνης και Δημαράς. Ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και ο βουλευτής, που με ανάρτησή στην ιστοσελίδα τους εξηγούσαν γατί θα καταψηφίσουν την μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ στο υπερταμείο, ανέκρουσαν πρύμνη μετά τα αλλεπάλληλα ραντεβού που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Τέλος καλό όλα καλά» λένε από την κυβέρνηση αφού οι Οικολόγοι πράσινοι της κυβέρνησης πείστηκαν να πουν «ναι» το βράδυ στην ψηφοφορία.
Η δήλωση των δύο βουλευτών, στην ιστοσελίδα τους ότι «το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό και οι Οικολόγοι Πράσινοι βουλευτές ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του Πολυνομοσχεδίου», άναψε φωτιές στα κυβερνητικά κλιμάκια που «επιστρατεύτηκαν»ώστε να πείσουν τους δύο βουλευτές εκ των οποίων ο ένας και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος να ψηφίσουν τελικά το επίμαχο άρθρο του Νομοσχεδίου.
Έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές διεργασίες, περίπου στις 14:30 το μεσημέρι της Τρίτης ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων ανακοίνωσαν ότι το πρόβλημα... λύθηκε και οι κύριοι Τσιρώνης και Δημαράς θα υπερψηφίσουν τελικώς τις διατάξεις που έλεγαν ότι θα καταψηφίσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου μια νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία θα γίνεται ανφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης.
«Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται»
Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται, ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίρωνης μιλώντας στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα υπογράμμισε ότι νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.
«Ο ιδιώτης δεν μπορεί και δεν θέλει να συντηρεί τα συστήματα του νερού και αν δείτε όλες τις συμβάσεις του νερού ιστορικά και αυτές που επιχειρήθηκαν από τους προκατόχους μας, είναι συμβάσεις λεόντειες. Θα πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο τις υποδομές για να κερδίζει ο ιδιώτης», είπε ο Γιάννης Τσιρώνης και προσέθεσε: «Να δηλώσω ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι σύσσωμα τα κόμματα που στηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και νομίζω είναι θετική και η δήλωση του κ. Τσακαλώτου, χθες, ότι όσο τουλάχιστον είμαστε εμείς κυβέρνηση το νερό δεν θα μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και γι΄αυτό το λόγο φεύγουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στο Ταμείο που δεν έχει τον χαρακτήρα της πώλησης».
Προσέθεσε, όμως, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούσαν αυτή τη δέσμευση αρκετή. «Καλά κάνανε, διότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει αυτή την στιγμή αυτή την αντίληψη, αλλά αύριο μπορεί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, με μια άλλη αντίληψη και έπρεπε να υπήρχαν περαιτέρω κατοχυρώσεις στον νόμο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και επισήμανε: «Σήμερα, σε μια εποικοδομητική συζήτηση, μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων και της κυβέρνησης επετεύχθη μια νομοτεχνική βελτίωση η οποία κατοχυρώνει και αυτό το σημείο, ώστε να μην είναι μια απλή δήλωση του υπουργού, να μην είναι μια απλή βούληση δεδηλωμένη, αλλά μπαίνει και στον νόμο. Πολύ απλά να αναφέρεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του νερού ως κοινωνικού αγαθού και η νομολογία του ΣτΕ, η οποία ισχύει ως προς την ΕΥΔΑΠ, αλλά χάρη σε αυτή τη νομοτεχνική τροπολογία διευρύνεται και για όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Και έτσι και εμείς είμαστε πλήρως καλυμμένοι, να είναι καλυμμένοι και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι το νερό δεν πωλείται».