Ανησυχία για την ικανότητα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας προκαλεί στους επιστήμονες η πρώτη σχετική μελέτη από τη Νότια Αφρική, που δείχνει ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η ραγδαία εξάπλωση της «Όμικρον» οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει «Covid-19» στο παρελθόν.
Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) ανέφεραν ότι, αντίθετα με τις μεταλλάξεις «Βήτα» και «Δέλτα», η «Όμικρον» δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη. Η μελέτη δεν εξέτασε, πάντως, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η «Όμικρον» είναι πιο βαριές.
Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.
Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με τις βρετανικές «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Γκάρντιαν», βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοέμβρη σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την «Όμικρον» υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.
Είναι ενδεικτικό ότι στη Νότια Αφρική, όπου η «Όμικρον» ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ κορονοϊού (ένα στα πέντε) βγαίνει ήδη θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή (μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού και το 36% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως).
Η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει μια "άνευ προηγουμένου αύξηση" στα νέα κρούσματα του κορονοϊού σε σύντομη χρονική περίοδο λόγω της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε σήμερα η κορυφαία επιστήμονας του νοτιοαφρικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών Μισέλ Γκρουμ.
Αν και χρειάζονται επιπρόσθετα στοιχεία για το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα τον περασμένο μήνα όσον αφορά την σοβαρότητα και την μεταδοτικότητά του, η Νότια Αφρική έχει αρχίσει να βλέπει ότι υπάρχει μια μετατόπιση όσον αφορά τις λοιμώξεις από την ηλικιακή ομάδα των νεότερων σε αυτήν των ηλικιωμένων, σημείωσε επίσης η ίδια σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Είναι σημαντικό η προετοιμασία για έξαρση να περιλαμβάνει παιδιατρικές κλίνες και προσωπικό καθώς υπάρχει αύξηση των εισαγωγών παιδιών ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών, κατέληξε η ίδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ