Τα νέα κρούσματα Covid-19 στη χώρα είναι πιθανό να πλησιάσουν σήμερα τις 8.000, σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδη. Προβλέποντας για την πορεία της πανδημίας ο κ. Θωμαΐδης είπε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί λέγοντας πως ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 9.000 ή ακόμα και τα 10.000.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 61%. «Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήδη μεταφράζεται σε αυξημένες εισαγωγές ήδη από χθες», τόνισε.
Βάσει των μετρήσεων εκτιμάται ότι η αύξηση του ιικού φορτίου θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 8 με 10 ημέρες στην Αττική και μέσα στο επόμενο 15ήμερο σε όλη την Ελλάδα.
Μιλώντας δε για την εικόνα της πανδημίας στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως στην περιοχή της πρωτεύουσας την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, πως το ερχόμενο 5ήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1550 κρούσματα την ημέρα.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, εκτός από την Αττική υψηλό είναι το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλία με πρωταγωνιστές τη Μαγνησία και τη Λάρισα, στα Ιωάννινα αλλά και στην Πελοπόννησο όπου «έχουν θέμα» πρώτα η Λακωνία και η Αρκαδία και ακολουθούν η Μεσσηνία και η Αχαΐα.
Ο καθηγητής εκτίμησε ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανή η κάμψη αυτού του νέου πανδημικού κύματος μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Δοκιμάζεται το ΕΣΥ - Προς αναστολή χειρουργείων και επίταξη γιατρών
Αυξάνονται τα κρούσματα καθημερινά με ταυτόχρονη αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών που θέτει σε επικίνδυνη δοκιμασία τα νοσοκομεία της χώρας με τις προβλέψεις να μην είναι οι καλύτερες. Η διασπορά είναι τεράστια στην επικράτεια, και τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 35.000 ενώ 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με Covid-19, από τους οποίους οι 871 σε κλίνες ΜΕΘ, Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι νέες εισαγωγές έφθασαν τις 440.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο τελευταίο 10ήμερο οι νοσηλείες σε απλές κλίνες του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 37% και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 18%.
Πλέον η πληρότητα στις κλίνες COVID της επικράτειας φτάνει το 56,3% και στις ΜΕΘ COVID το 88,9%. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια) χθες το πρωί νοσηλεύονταν 1.008 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 159 σε κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, κατά τη χθεσινή εφημερία του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εισήχθησαν για νοσηλεία 60 επιβεβαιωμένα και 20 ύποπτα κρούσματα COVID-19. Το νοσοκομείο νοσηλεύει περισσότερους από 150 ασθενείς με κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και τρεις έγκυες. Οι 15 κλίνες ΜΕΘ COVID ήταν χθες το μεσημέρι γεμάτες, ενώ τέσσερις ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στα χειρουργεία προσωρινά, έως ότου βρεθούν κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όλες οι κλίνες ΜΕΘ COVID στην Κεντρική Μακεδονία είναι πλήρεις, μεταξύ των οποίων και οι 15 στο ΑΧΕΠΑ, οι 25 στο Παπαγεωργίου και οι 30 στο Παπανικολάου.
Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων κάνουν λόγο για ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση παροχής φροντίδας στην Αττική από non COVID περιστατικά, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων. Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τόνιζε ότι έως εκείνη την ώρα το Αττικόν είχε ήδη αναπτύξει 82 ράντζα, ενώ υπήρχαν ακόμα ουρές ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που περίμεναν να εξετασθούν. Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, περιέγραψε μία εξαιρετικά δύσκολη εφημερία για το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, με ράντζα ακόμα και στην οφθαλμολογική κλινική, τονίζοντας ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Σύμφωνα με τη διοίκηση του Γ. Γεννηματάς, το σύνολο των περιστατικών παρουσιάζει σταθερότητα τις τελευταίες δύο εφημερίες (περίπου 200 εισαγωγές ασθενών εκ των οποίων 180 non COVID περιστατικών και οι υπόλοιπες COVID), ενώ κατά την προχθεσινή εφημερία αναπτύχθηκαν 24 επικουρικές κλίνες (ράντζα) οι οποίες αναμενόταν να προωθηθούν σταδιακά σε θαλάμους νοσηλείας.
Σύσκεψη για την κατάσταση στο ΕΣΥ
Υπό το βάρος των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της διαχείρισης των ασθενών covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφενός για την αποτύπωση της επιδημίας στα νοσοκομεία αλλά και για τα επόμενα αναγκαία βήματα για τη λειτουργία του συστήματος υγείας και την κάλυψη των covid και των non covid ασθενών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος – ο οποίος θα ενημερώσει και την καθ' ύλην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις-, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών covid της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προ των πυλών η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα, όπου βέβαια η μάχη δινόταν χωρίς το «όπλο» των εμβολιασμών. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραστικά η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για non covid περιστατικά, παρά την ισχυρή κυβερνητική βούληση και προσπάθεια για το αντίθετο, δηλαδή τα νοσοκομεία να μην ξαναγίνουν μονοθεματικά.
Επιπλέον, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της ανάπτυξης ή της παραχώρησης επιπλέον κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα οποία σηκώνουν μεγάλο βάρος στην επιδημία, από τα προηγούμενα σφοδρά κύματα, υποδεχόμενα μεγάλο αριθμό ασθενών από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το αντικειμενικό πρόβλημα της έλλειψης γιατρών φαίνεται να αναδεικνύεται σε μείζον εμπόδιο.
Στο ίδιο εμπόδιο προσκρούει προς το παρόν και η βούληση να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς covid ο «Αγιος Παύλος». Συζητήθηκε η κάλυψη των μερικών δεκάδων γιατρών που χρειάζονται για τις νέες ΜΕΘ και τον «Αγιο Παύλο» είτε μέσα από τις λίστες με επικουρικούς γιατρούς είτε μέσα από πρόσκληση προς τους ιδιώτες μέσω του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Βεβαίως, όπως ανέφερε χθες και ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών εάν δεν καλυφθούν με τους άλλους πρόσφορους τρόπους οι ανάγκες, παραμένει πάντοτε στο τραπέζι των λύσεων για τη διαχείριση της επιδημίας.