Την τεχνολογία που είχαν αναπτύξει για τον καρκίνο χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες της BioNTech, για να δημιουργήσουν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Οι δύο επιστήμονες και ζευγάρι τουρκικής καταγωγής Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί περιέγραψαν στον ΑΝΤ1 πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του εμβολίου και πόσο δύσκολη ήταν η διαδικασία.
Όλα ξεκίνησαν όταν η πανδημία ξεκίνησε στην Ουχάν. «Το ξέσπασμα σε μία πόλη εκατομμυρίων με καλό αεροδρόμιο, καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και σύνδεση στον κόσμο και με πληθυσμό χωρίς ανοσία μας έβαλαν σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε ο Σαχίν. Με τη σύζυγό του είχαν εμπειρία από τη δημιουργία εμβολίων κατά μορφών καρκίνου με την τεχνολογία mRNA, μία τεχνική με την οποία μπορείς να επηρεάσεις την πληροφορία που παίρνει το ανθρώπινο κύτταρο.
Η Τουρετσί επισημαίνει ότι γνώριζαν ότι «η τεχνολογία που είχαμε αναπτύξει για τον καρκίνο, που είχαμε χρησιμοποιήσει σε εκατοντάδες καρκινοπαθείς με αποτέλεσμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου καλά εναντίον μιας λοιμώδους νόσου».
Ο Σαχίν κάλεσε την επιστημονική ομάδα της BioNTech και τους ζήτησε να σταματήσουν τα πάντα και να επικεντρωθούν στη μάχη για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. »Αν θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτή την πανδημία θα ήταν σημαντικό να φτιάξουμε το εμβόλιο σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η ανάπτυξη των εμβολίων διαρκεί συνήθως πέντε χρόνια. Τα Σαββατοκύριακα συνήθως δεν δουλεύαμε. Και τι κάναμε; Πείσαμε τους συνεργάτες μας να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Εισαγάγαμε βάρδιες ώστε οι συνεργάτες να έρχονται νύχτα και να δουλεύουν ως το πρωί» λέει.
Η κρούση στη Pfizer
Ωστόσο, η εταιρεία βιοτεχνολογίας χρειαζόταν έναν μεγαλύτερο εταίρο, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις κλινικές δοκιμές και να κάνει τις διαπραγματεύσεις με τις εποπτικές αρχές και τους πελάτες.
Η πρώτη κρούση στην Pfizer ήταν άκαρπη, καθώς όπως λέει ο Σαχίν, σε εκείνο το χρονικό σημείο «οι συνάδελφοι της Pfizer δεν είχαν ακόμα πειστεί ότι πρόκειται περί πανδημίας. Ακόμα και αν επρόκειτο περί πανδημίας η εμπειρία του παρελθόντος έδειχνε ότι όταν καταφέρεις να αναπτύξεις ένα εμβόλιο είναι πλέον αργά».
Δύο μήνες μετά και με την πανδημία να χτυπά τη Νέα Υόρκη, όπου χιλιάδες πέθαναν από κορωνοϊό, η Pfizer απάντησε διαφορετικό:«Ναι, ας συνεργαστούμε».
Πρόκληση ήταν τα συμβόλαια, καθώς διαρκούν κατά κανόνα 9 έως 12 μήνες. «Αλλά εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο και είχαμε συνεργαστεί για το εμβόλιο της γρίπης» διευκρίνισε ο Σαχίν. Η είδηση της συνεργασίας κυκλοφόρησε πριν την υπογραφή των συμβολαίων, κάτι που είναι ασυνήθιστο, ενώ η BioNTech μοιράστηκε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.