Στο στόχαστρο της Μόσχας και η Αλεξάνδρεια

 
Στο στόχαστρο της Μόσχας και η Αλεξάνδρεια

Ενημερώθηκε: 03/10/21 - 13:54

Η Μόσχα μετά το Φανάρι έχει βάλει στο στοχαστρό του και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας το οποίο το 2019 αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αρχικά η Μόσχα αποφάσισε να προσεγγίσει μεμονωμένα κληρικούς της Αλεξάνδρειας οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στον Πατριάρχη κ.Θεόδωρο υπο την απειλή της διάσπασης.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας συζητήθηκε το θέμα και όλα δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική.Το σχέδιο το οποίο όμως αμφισβητείται ως προς την αποτελεσματικότητά του είναι η δημιουργία “Μητρόπολης Αφρικής Ρωσικού Πατριαρχείου”.

Το φανάρι είναι ενήμερο για τις προθέσεις των Ρώσων τις οποίες δεν παίρνει ακόμη στα σοβαρά καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα το έφερνε αντιμέτωπο με άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, ενώ δεν θα έβρισκε και πρόσφορο έδαφος στους Ιεράρχες της Αφρικής το έργο τωνοποίων έχει ταυτιστεί με το πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Αλλά και στους κόλπους της Ρωσικής Εκκλησίας επικρατεί η άποψη οτι προς το παρόν δεν βοηθούν τέτοιες ενέργειες .Μεταξύ αυτών που δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές του σχεδίου είναι και ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

Η επιχείρηση “Μητρόπολη Αφρικής Πατριαρχείου Μόσχας” προφανώς αποσκοπεί στον εκβιασμό του πατριάρχη θεόδωρου προκειμένου να ακυρώσει την απόφασή του σχετικά με την «Εκκλησία του Επιφανίου» στην Ουκρανία.

Εκτός αυτού του αποσχιστικού σχεδίου υπάρχει και μια εναλλακτική λύση η έντοnh αμφισβήτηση του Θεόδωρου και ο εξαναγκασμός του σε παραίτηση ώστε στη θέση του να έρθει ένα πρόσωπο φιλικά διακείμενο στις θέσεις της Μόσχας.

Μάλιστα η Μόσχα εκτιμά ότι υπάρχουν ορισμένοι ιεράρχες της Αλεξάνδρειας τους οποίους θα μπορούσαν να προσεγγίσουν. Μέχρι σήμερα στη Μόσχα εκτιμούν πως έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πέντε Μητροπολίτες, είναι πιο κοντά στις θέσεις της Μόσχας.

Και πιθανώς αυτούς να προσεγγίσει ο αναπληρωτής επικεφαλής του συνοδικού τμήματος για τις εξωτερικές σχέσεις, Αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας, ο οποίος έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ρωσικής Εκκλησίας τα θέματα της Αφρικής.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η Ρωσική Εκκλησία πιστεύει πως οι Μητροπολίτες Καρθαγένης κ. Μελέτιος και Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ είναι σε θέση να υιοθετήσουν τις θέσεις τους και να ασκήσουν πίεση στον Πατριάρχη Θεόδωρο.

Επίσης πιθανούς “φίλους” μετρούν στη Μόσχα τους Μητροπολίτες Ναιρόμπι και Κένυας κ. Μακάριο, Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο, Κυρήνης κ. Αθανάσιο και τον Επίσκοπο Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεόφυτο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της πρόσφατης Ιεράς Συνόδου, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Μόσχας θέλει να οικειοποιηθεί ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και να δημιουργήσει παράλληλη θρησκευτική δομή. Το σχέδιο διάσπασης της αφρικανικής ορθοδοξίας ανέθεσαν στον αρχιεπίσκοπο Λεοντίντ (Γκορμπατσόφ).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες εκκλήσεις του κλήρου της Αλεξανδρινής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, με αίτημα να τους δεχτεί υπό το ομόφορο του Πατριαρχείου Μόσχας, να ανατεθεί στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Βλαντικαβκάζ και Αλάνιας Λεωνίδα μετά την ενδελεχή εξέταση του των αιτημάτων, που εστάλησαν, να κατατεθούν προτάσεις στην Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας» αναφέρεται στο βιβλίο 61 των πρακτικών, που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Παράλληλα για αυτό το λόγο ζητείται να παυθεί από την σημερινή του θέση ο Αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας και να τοποθετηθεί στη θέση βικάριου του Ρώσου Πατριάρχη.

Αφορμή για την στάση των Ρώσων στάθηκε το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Μετά από αυτό άρχισε να δέχεται συνεχείς πιέσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας. Το 2020 ο αναπληρωτής επικεφαλής του συνοδικού τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας (Γκορμπατσόφ) είχε δηλώσει ότι στην Ρωσική Εκκλησία εξετάζουν τη δυνατότητα να δεχθούν τους «εκατοντάδες» ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η οποίοι είναι «δυσαρεστημένοι» με το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.