Αρχή νέου κύκλου εντάσεων χαρακτηρίζουν παρατηρητές την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παπαθαλασσίας που έγινε σε μοναστήρι στην πόλη Τσέτινιε κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας.
Φανατικοί Μαυροβούνιοι που δεν αποδέχονται την δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τις τελευταίες μέρες αντέδρασαν με πορείες και διαδηλώσεις τις οποίες υποκινούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς.
Μαυροβούνιοι φανατικοί με την επωνυμία "Κομήτες" συγκροτούν πλέον ένα κίνημα κατά των Σέρβων το οποίο ανησυχεί ακόμη και το γραφείο του ΟΗΕ στο Μαυροβούνιο με τον μόνιμο συντονιστή Πίτερ Λούντμπεργκ να εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση.
Ο Πατριάρχης Σερβίαςκ. Πορφύριος όπως είπε εφάρμοσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενθρονίζοντας τον προσφάτως εκλεγέντα Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραλιακού, κ. Ιωαννίκιο στον αρχαίο ιερό θρόνο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.
Χαρακτήρισε δε ως «μεγάλο καθήκον και τιμή» την έλευσή του στον θρόνο του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε και πολλών ακόμα αγίων μέχρι σήμερα, μετά τον μεγάλο πατέρα μας, μακαριστό Μητροπολίτη Αμφιλόχιο.
Μιλώντας για τις εντάσεις τόνισε: «Η ειρήνη χρειάζεται εδώ περισσότερο από οτιδήποτε. Είστε εδώ, για να μην ρωτήσετε ποιος είναι ποιος και πού ανήκει, αλλά για να αμβλύνετε τις διαφορές και να γεφυρώσετε τις πλευρές».
Από την πλευρά του, ο ενθρονισθείς Μητροπολίτης Ιωαννίκιος τόνισε: «Θα χρειαστούμε πολύ χρόνο για να ξεπεράσουμε αυτούς τους διχασμούς. Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε τη διαίρεση, αλλά θα χρειαστούμε .Δεν ήρθα για να με διακονήσουν, αλλά για να διακονήσω».
Αναφερόμενος στο εκκλησιαστικό καθεστώς του Μαυροβουνίου είπε:"Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, που αρχικά ονομαζόταν Επισκοπή Ζέτας, έχει κάτι παραπάνω από σαφή ιστορική και κανονική-νομική συνέχεια από τον ιδρυτή της Άγιο Σάββα και τον πρώτο επίσκοπό του Ιλαρίωνα μέχρι σήμερα, μετά από οκτώ αιώνες ύπαρξής της. Είχα την τιμή να είμαι ο 56ος Αρχιεπίσκοπός της και ο 41ος από τότε που η έδρα της μεταφέρθηκε στο μοναστήρι του Τσέτινιε. Αυτή η Μητρόπολη ήταν και παραμένει ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες στο μεγάλο πνευματικό οικοδόμημα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλη την ιστορία της. Έλαμψε με την αγιότητα των αρχιεπισκόπων μας, ασκητών και μαρτύρων, την ομορφιά των ιερών της και την αδιάκοπη δημιουργία".
Από την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου το 2006 , εκτός των άλλων ,τα εκκλησιαστικά ήταν και παραμένουν αγκάθι στις δύο χωρών. Η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας υπάγεται στο πατριαρχείο της Σερβίας γεγονός που είναι αποδεκτό και από το Φανάρι.Ωστόσο, το Σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Τζουκάνοβιτς, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι υπέρ της αυτοκέφαλης Εκκλησίας και κατά της σερβικής επιρροής γεγονός που συντηρεί την ένταση.
Το θέμα της Αυτοκεφαλίας το έχει απορρίψει επισήμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και βεβαίως η Ρωσία η οποία θα πάει σε ευθεία σύγκρουση με το Φανάρι σε περίπτωση που επαναληφθούν ενέργειες όπως αυτή της Ουκρανίας.
Κατά της αυτοκεφαλίας του Μαυροβουνίου τάσσονται και οι ΗΠΑ αλλά οι φανατικοί εκτιμούν οτι η μητρόπολη είναι "το μακρύ χέρι της Σερβίας".
Οι Σέρβοι κάτοικοι του Μαυροβουνίου που αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε αλλαγή ως προς τα εκκλησιαστικά .Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κριβοκάπιτς ο οποίος κατάργησε και τον νόμο για την περιουσία των μοναστηριών την οποία ήθελε να δημεύσει το καθεστώς Τζουκάνοβιτς .
Ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα παρά της προθέσεις της κυβέρνησης να περιορίσει της αντιδράσεις των φανατικών.
Η αντιπολίτευση ωστόσο , οργανώνει κρυφά και φανερά κινήσεις κατά του νέου μητροπολίτη Ιωαννίκιου με σκοπό να αποκόψουν το 30% των Σέρβικής καταγωγής Μαυροβούνιων από την Σερβία, με τη διεθνή κοινότητα να επιδιώκει ειρήνη.
Αυτή η ειρήνη όμως ίσως έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Σερβίας-Κοσσόβου.
Και στο Κόσσοβο οι φανατικοί είναι κατά των Σέρβων και ζητούν την αυτοκεφαλία τους, ενώ ένας διαρκής πόλεμος εξουσίας έχει στηθεί γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μοναστηριών.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αρνείται να χορηγήσει αυτοκεφαλία στο Κόσσοβο , όπως και στην Εκκλησία των Σκοπίων.
Πολλά ωστόσο ,θα κριθούν το επόμενο διάστημα.