Σε δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου πρέπει να παρουσιαστούν σήμερα οι 206 ιδιώτες γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι- κατόπιν της διαδικασίας επιστράτευσής τους την οποία ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας και διεκπεραίωνε έως αργά χθες το βράδυ η Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στα φύλλα πορείας που έχουν παραλάβει οι γιατροί πρέπει να παρουσιαστούν (ώρα 8πμ) στα νοσοκομεία της Αττικής, της 1ης ή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και να ενημερωθούν για τον τρόπο που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους είτε σε απλές κλινικές covid-19 είτε σε ΜΕΘ.
Οι επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί έχουν κατανεμηθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τους περισσότερους όμως να έχουν κληθεί να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός (σημειωτέον έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει αποκλειστικά covid αλλά δεν έχει παραχωρηθεί ακόμη), Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο, Αγία Όλγα είναι ορισμένα από αυτά που θα ενισχυθούν με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.
Τα κριτήρια επιλογής των γιατρών ήταν η ηλικία -κάτω των 60 ετών- καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής
Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο και η πολύ μικρή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο επανειλημμένο κάλεσμα του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια –μόλις 70 όταν οι ανάγκες ήταν για τουλάχιστον 200– οδήγησαν τελικά στην επίταξη προσωπικών υπηρεσιών γιατρών στην Αττική.
Την πολύ δύσκολη κατάσταση που ζουν οι γιατροί των νοσοκομείων καταγράφουν και τα χτεσινα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χθες –μία ημέρα που ανακοινώθηκαν 1.707 νέα κρούσματα και 69 θάνατοι– νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 681 ασθενείς με COVID-19 στην επικράτεια, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 394. Σε καθημερινή βάση πλέον περίπου 200 ασθενείς με κορωνοϊό εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής.
Χθες ξεκίνησε η μέρα στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με 60 ασθενείς διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους να είναι στη λίστα αναμονής για να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξ αυτών οι μισοί αφορούσαν περιστατικά COVID-19, και οι υπόλοιποι περιστατικά non COVID, που σημαίνει ότι ακόμα και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πολλά περιθώρια να βοηθήσει πλέον. Ηδη, έως χθες από τις 170 κλίνες εντατικής σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του λεκανοπεδίου, οι 140 είχαν δοθεί στο ΕΣΥ.
Κικίλιας: Κάναμε υπομονή, δεν έχει μείνει νοσηλευτής στην αγορά
Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 για τους λόγους της επίταξης, είπε πως «ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Για τους γιατρούς δεν είχαμε άλλη επιλογή. Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνον 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν, για να τους ευχαριστήσω».
Ακόμη, ο υπουργός εξήγησε πως η κίνηση αυτή έγινε γιατί «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην 'αγορά' και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ, αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Κικίλιας απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο» και ότι δεν θα επιτρέψει να σπείρει κανείς τον πανικό.
Η απόφαση για επίταξη πάντως είχε φέρει σε ρήξη τον ιατρικό κλάδο, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να έχει αρχικά ενστάσεις με την απόφαση του υπουργείου. Χθες όμως και μετά την ανακοίνωση της επίταξης υπηρεσιών των 206 γιατρών ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δήλωσή του τόνισε: «Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης». Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την είδηση της επιστράτευσης 206 ιατρών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι «τώρα είναι ώρα ευθύνης και συστράτευσης, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας εδώ και μήνες. Και τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους και κυρίως, από την Πολιτεία».