Παρά την αισιοδοξία της προηγούμενης βδομάδας, ανυποχώρητη η πανδημία στη χώρα μας, ενώ σταδιακή αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς τα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίζονται στη χώρα μας και το πόσο επηρεάζουν την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.
Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.784 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 3,55%. Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό, εντοπίστηκαν χθες 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 προχθές και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17). Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 183 νέα κρούσματα, στην Αχαΐα 103, 42 στο Ηράκλειο, 41 στη Λάρισα και 31 στην Κορινθία.
Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν επιπλέον 242 στελέχη με μεταλλάξεις εκ των οποίων τα 226 αφορούν στο βρετανικό στέλεχος και 12 στο νοτιοαφρικανικό. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 990 δείγματα θετικά στο βρετανικό στέλεχος στη χώρα μας σε 34 περιφερειακές ενότητες, και 27 στο νοτιοαφρικανικό.
Οι ειδικοί του δικτύου ανακοίνωσαν και τον εντοπισμό ενός κρούσματος με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1 που εντοπίστηκε στο πλαίσιο μεγάλης επιδημίας στην Ουγκάντα και το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι εγχώριο και προέρχεται από τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Ταυτόχρονα μεγάλη είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς. Ειδικά στην Αττική όπου η πίεση είναι πολύ έντονη, είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια αύξησης των κλινών εντατικής για την εξυπηρέτηση των ασθενών με κορωνοϊό, ενώ στη «μάχη» ρίχνονται και νοσοκομεία τα οποία έως τώρα δεν έχουν δεσμεύσει ΜΕΘ COVID.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σήμερα θα λάβει υπόψιν της τρία πράγματα. Την εικόνα των συνολικών κρουσμάτων τόσο στην κοινότητα ευρύτερα αλλά και στην Αττική, την γεωγραφική κατανομή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που λίγο πολύ διαμορφώνουν ένα αχαρτογράφητο τοπίο και φυσικά την κατάσταση στα νοσοκομεία στην περιοχή της πρωτεύουσας.
Κατά τα φαινόμενα η εισήγηση και τελικώς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 15 Μαρτίου. Την ίδια ώρα, αν και πλέον συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, στο τραπέζι είναι ακόμα το σενάριο για παράταση μίας μόνο εβδομάδας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανασίου Εξαδάκτυλου ο οποίος μιλώντας στο Kontra το βράδυ της Πέμπτης, διαφώνησε με την άποψη ορισμένων συναδέλφων του οι οποίοι σημείωναν πως μία εβδομάδα δεν φτάνει, λέγοντας πως είναι από αυτούς που πιστεύουν στην αποδοτικότητα του lockdown και πως μία εβδομάδα ακόμη θα ήταν αρκετή για να σχηματιστεί μία εικόνα σταθεροποίησης έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε την αγορά συντομότερα.