Τα επόμενα δύο 24ωρα θα κριθεί αν θα πάμε σε ένα lockdown παρόμοιο με εκείνο του περασμένου Μαρτίου ή αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ανέκοψαν την επέλαση του κορωνοϊού.
Οι ειδικοί της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να ξεκινήσουν να μελετούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποφανθούν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κατά τη συνήθη τακτική, η μελέτη των στοιχείων κρατά δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) ώστε την Παρασκευή η μεγάλη επιτροπή των 32 ειδικών να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας με χτεσινές του δηλώσεις του. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».
«η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%
Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν. Αυτό αποτυπώνεται και στην ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματά της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, ». Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς.
Η παρατεταμένη καραντίνα, αλλά και τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό την κατάσταση. Παρ’ ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του «4», δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, σε μία ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς.
Όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή ασκεί αισθητή πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Αύξηση σημειώνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ τα κενά κρεβάτια στην Αττική είναι στο 34% και στην υπόλοιπη επικράτεια στο 38-40%. Παρ’ ότι χθες ανακοινώθηκαν λιγότερα νέα κρούσματα, υπήρξε αύξηση στους διασωληνωμένους που έφτασαν στους 276.
Παρότι μέχρι στιγμής η ατζέντα αυτής της εβδομάδας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, θεωρείται βέβαιον ότι οι ειδικοί θα προτείνουν νέα μέτρα ενώ θα ξεκινήσουν να εξετάζουν και το θέμα των σχολείων. Άλλωστε πολλοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη θέσει το ζήτημα εάν θα πρέπει δηλαδή τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά με δια ζώσης εκπαίδευση ή αν θα πρέπει τα παιδιά όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση.
Εξάλλου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, με αποτέλεσμα και εκατοντάδες τμήματα στη χώρα να έχουν βάλει λουκέτο.
Και μπορεί τα ίδια τα παιδιά να μη νοσούν βαριά και να είναι κυρίως ασυμπτωματικά, όμως στη συνέχεια παρατηρείται ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ενήλικες.
Το γενικό lockdown
Σε ό,τι αφορά το σενάριο για ένα γενικό lockdown, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση που τείνει να καταρρεύσει πλήρως.
Εμβολιασμοί
Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες. Συγκρατημένη αισιοδοξία γεννά και η άφιξη των πρώτων 45.000 δόσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca. Στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο της ηλικιακής ομάδας 60-64 σε ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα. Για τον σκοπό αυτό θα ανακοινωθεί ένα νέο σύστημα παράλληλο με αυτό που ήδη λειτουργεί.