Η Ρωσία, η Αμερική, το Φανάρι και η εκλογή νέου Πατριάρχη στη Σερβία 

 
Η Ρωσία, η Αμερική, το Φανάρι και η εκλογή νέου Πατριάρχη στη Σερβία 

Ενημερώθηκε: 26/12/20 - 14:50

Στις αρχές Φεβρουαρίου γυρίζει σελίδα το Πατριαρχείο Σερβίας με άμεσες συνέπειες στις ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά τη συνεδρίασή της στις 24 Δεκεμβρίου 2020, αποφάσισε να συγκαλέσει την Ιερά Συνέλευση των Επισκόπων για την εκλογή νέου Πατριάρχη Σερβίας στις 18 Φεβρουαρίου του 2021, ο οποίος θα διαδεχτεί των μακαριστό Ειρηναίο ο οποίος εκοιμήθη στις 20 Νοεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος είναι ο τοποτηρητής του Πατριαρχείου Σερβίας.

Η εκλογή του νέου Πατριάρχη έρχεται σε μια περίοδο όπου οι Ορθόδοξοι των Βαλκανίων δοκιμάζονται λόγω της Ρωσικής επιρροής στην περιοχή, αλλά και γιατί Εκκλησίες όπως του Κοσσόβου και των Σκοπίων επιθυμούν την αυτοκεφαλία τους με τη στήριξη και της Βουλγαρίας.

Η Σερβική Εκκλησία ήταν και παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή του εκκλησιαστικού καθεστώτος στην περιοχή και για το λόγο αυτό έχει συγκρουστεί και με το Φανάρι Διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία η οποία την στήριξε στην περίπτωση του Μαυροβουνίου όταν η κυβέρνηση Τζουγκάνοβιτς επιχείρησε να δημεύσει την περιουσία των μονών εκεί και να περιορίσει τη δράση της Εκκλησίας με στόχο την αυτοκεφαλία.

Σκόπια και Κόσσοβο έχουν διαμηνύσει πως δεν θέλουν να έχουν καμία εξάρτηση από τη Σερβική Εκκλησία με το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας να τους στηρίζει σε μια τέτοια εξέλιξη.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν και θα παραμείνει στο πλευρό των Σέρβων και αυτό το έχει ξεκαθαρίσει και στο Φανάρι. Παράλληλα είναι αντίθετοι με τις κινήσεις των σχισματικών των Σκοπίων όπως και των Κοσσοβάρων οι οποίοι συνεχίζουν την κόντρα τους με τους Σέρβους και σε εκκλησιαστικό επίπεδο.

Η Ρωσία είναι σταθερά υπέρ της Σερβικής Εκκλησίας η οποία είναι και ο πιο σταθερός σύμμαχός της στην κόντρα της με το Φανάρι. Το Κρεμλίνο επίσης στηρίζει τη Σερβία επιθυμώντας να έχει το πάνω χέρι στους Σλάβους.

Το περίεργο είναι ότι σε αντίθεση με την συνέβη στην Ουκρανία η Αμερική δεν επιθυμεί προς το παρόν αλλαγή του εκκλησιαστικού καθεστώτος στα Βαλκάνια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, επίσης, να αποφεύγει κάθε είδους ανάμειξη.

Για το όλους αυτούς τους λόγους η εκλογή νέου Πατριάρχη Σερβίας αποκτά ξεχωριστή σημασία και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τους ορθόδοξους της περιοχής.