Μια νόστιμη συνταγή, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, για πεντανόστιμα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας σας παρουσιάζουμε:
Υλικά
Για το σιρόπι:
- 3 ½ φλ. ζάχαρη
- 4 φλ. νερό
- 1 φλ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού
Για τη ζύμη:
- 7 φλ. αλεύρι
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 113 γρ. βούτυρο, ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. μέλι
- ½ φλ. ζάχαρη
- 1 ½ φλ. χυμό πορτοκάλι
- 4 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πορτοκάλι, ξύσμα
Για την επικάλυψη:
- 1 φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1/3 φλ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- 375 γρ. μαύρη σοκολάτα
- 125 γρ. σοκολάτα γάλακτος
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C
Για το σιρόπι:
- Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες πορτοκαλιού, την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να αφρίζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει για μερικά λεπτά.
- Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να κρυώσει καλά.
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 1φλ. αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το μέλι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, 1 φλ. κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, αλλά να μην κολλάει και να μην φαίνεται πολύ λαδωμένη.
- Στρώνουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη κάθε φορά, πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ και τα τοποθετούμε στο ταψί.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ελέγχουμε τα μελομακάρονα στα 20 με 25 λεπτά ψησίματος, γιατί αρπάζουν εύκολα από κάτω.
Για την επικάλυψη:
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα καρύδια, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
- Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο σιρόπι για 20 λεπτά, τοποθετώντας το 1/3 - ½ από την κάθε φουρνιά.
- Γυρίζουμε τα μελομακάρονα για να βεβαιωθούμε πως έχουν απορροφήσει σιρόπι και από τις δυο πλευρές.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με τα ¾ σε νερό και το βράζουμε.
- Τοποθετούμε στην επιφάνεια ένα μπολ, έτσι ώστε ο πάτος του μπολ να βυθιστεί στο νερό.
- Σπάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια, τη βάζουμε στο μπολ και την αφήνουμε να λιώσει.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι.
- Βουτάμε κάθε μελομακάρονο μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και το τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με το μείγμα καρυδιού και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
- Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: dimitrisskarmoutsos.gr