Ραγδαία ήταν η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων αυξήθηκε κατακόρυφα από 1.690 την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου σε σχεδόν 3.000 την περασμένη Πέμπτη, μία ημέρα που σημειώθηκαν 29 θάνατοι. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σχεδόν διπλασιάστηκε από 920 που ήταν στις 27 Οκτωβρίου σε σχεδόν 1.750 το πρωί της Παρασκευής, όταν μάλιστα στην κορύφωση του πρώτου κύματος το ΕΣΥ είχε νοσηλεύσει μόλις 300 ασθενείς ταυτόχρονα. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ COVID από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έχει ξεπεράσει τους 200 και αυξάνεται διαρκώς.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.914 κρούσματα, ωστόσο ο αριθμός που προκαλεί σοκ, για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ο αριθμός των θυμάτων το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά 35 άνθρωποι απεβίωσαν, με το σύνολο πλέον να ανέρχεται σε 784, ενώ αν βάλει κανείς και τους 34 θανάτους την προηγούμενη ημέρα, τότε φτάνουμε τους 69 σε ένα Σαββατοκύριακο.
Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορωναϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τις 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.
Την ίδια ώρα, στις ΜΕΘ συνεχίζεται να υπάρχει έντονη πίεση, καθώς οι διασωληνωμένοι ολοένα και αυξάνονται. Έχουν φτάσει πλέον τους 228, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, όπου η πλειοψηφία (75%) είναι άνδρες. Από τους διασωληνωμένους, το 88,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Αυτό που προκαλεί σοκ και ανησυχία, είναι το στατιστικό που έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στο Mega είπε πως από τους διασωληνωμένους με κορωνοϊό σε ΜΕΘ, το 40%-43% πεθαίνουν!
«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσο περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται, οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Όμως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες, είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας», είπε, εξηγώντας ότι αν φτάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Είμαστε στην τρίτη ημέρα της καραντίνας και το ερώτημα που τίθεται είναι,πόσο θα διαρκέσει; Η πρώτη καραντίνα κράτησε 45 ημέρες, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα κρατήσει αυτή τη φορά.
Οι επόμενες δέκα ημέρες είναι κρίσιμες. Η πανδημία θα δείξει τη δυναμική της θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων Δέκα ημέρες κατά τις οποίες τα νοσοκομεία θα πιεστούν ασφυκτικά. Ταυτόχρονα αυτές οι ημέρες θα είναι κρίσιμες και όσον αφορά την υλοποίηση των μέτρων.
Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις 30 Νοεμβρίου η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά να παίρνει ανάσες κανονικότητας.
Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί στους 50. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο.
Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν και μετά την άρση της καραντίνας, ενώ η μάσκα θα μας συνοδεύει μέχρι και την άνοιξη.