Και η Νάνσι Πελόσι στη διεθνή «συνομωσία» κατά του Ερντογάν;

 
Και η Νάνσι Πελόσι στη διεθνή «συνομωσία» κατά του Ερντογάν;

Ενημερώθηκε: 26/09/20 - 01:39

Του Μιχάλη Ψύλου

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας,Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε η Νάνσι Πελόσι! Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Προέδρου ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει ειρηνικά την εξουσία, αν ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Είπε η Πελόσι χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε ποιον θαυμάζει ο Τραμπ: Τον Πούτιν, τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ερντογάν στην Τουρκία. Αλλά του θυμίζω: Δεν είστε στη Βόρεια Κορέα, στη Ρωσία ή την Τουρκία, κύριε Πρόεδρε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μια δημοκρατική χώρα»!

Τι ήθελε και αναφέρθηκε στην Τουρκία-μεταξύ άλλων-η Πελόσι; Ο Τσαβούσογλου άστραψε και βρόντηξε στο twitter: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Νάνσι Πελόσι έχοντας πλήρη άγνοια, είναι πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής. Θα μάθετε κα Πελόσι να σέβεστε τη βούληση του τουρκικού έθνους» έγραψε ο Τσαβούσογλου ,κάνοντας μάθημα δημοκρατίας στην πρόεδρο της Αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων!

Λίγο ακόμη και θα ζητούσε τη σύλληψή της δηλαδή!

Ευτυχώς για την Νάνσι Πελόσι, η Τουρκική Δημοκρατία είχε να προχωρήσει σε άλλες συλλήψεις την ίδια ημέρα . Πρόκειται για 82 ,ναι καλά διαβάσατε ογδόντα δύο άτομα ,για τα οποία οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης. Το έγκλημά τους; Μετείχαν σε φιλοκουρδικές διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από… έξι χρόνια, τον Οκτώβριο του 2014, στην Τουρκία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μεταξύ των 82 είναι και οι πρώην ηγέτες του HDP, Σελαχετίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγκ, αλλά ευτυχώς αυτοί δεν φοβούνται τη σύλληψη γιατί ήδη είναι προφυλακισμένοι από το 2016, με διάφορες κατηγορίες!

Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε επίσης για τον δήμαρχο της πόλης Κάρς ο οποίος έκανε το λάθος να… κερδίσει τις τοπικές εκλογές το 2019, εκπροσωπώντας το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP)!

Να υπενθυμίσουμε άλλωστε ότι από τους 65 συνολικά δημάρχους που εξελέγησαν με το HDP στις τοπικές εκλογές του 2019, οι 47 αποπέμφθηκαν χωρίς λόγο και αντικαταστάθηκαν από διορισμένους φιλο-Ερντογανικούς αξιωματούχους, ενώ κάποιοι από τους εκλεγμένους βρίσκονται υπό κράτηση με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης. Και μετά φταίει η Πελόσι, φυσικά, που καταφέρεται κατά της τουρκικής δημοκρατίας!

Η εφημερίδα Yeni Safak δημοσίευσε μάλιστα έναν κατάλογο διεθνών μέσων ενημέρωσης ,που εκτός από την ελληνική «δημοκρατία» έχουν κατά καιρούς μετάσχει στην «εκστρατεία μίσους κατά του Προέδρου Ερντογάν»:

Πρόκειται για το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το οποίο όταν σκοτώθηκε ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έβαλε στο σχετικό ρεπορτάζ φωτογραφία του… Ερντογάν.

Το Spiegel, συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα, δημοσίευσε το 2016 στο εξώφυλλό του φωτογραφία του Ερντογάν και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, υπό τον τίτλο: "Φοβερός φίλος: Ο Ερντογάν πολεμά ενάντια στην ελευθερία και τη δημοκρατία".

Στην «εκστρατεία μίσους» μετείχε ακόμη το βρετανικό συντηρητικό περιοδικό The Spectator που διοργάνωσε έναν "Διαγωνισμό προσβλητικής ποίησης εναντίον του Ερντογάν".

Σειρά είχε το γαλλικό περιοδικό Le Point επειδή είχε τον Ερντογάν στο εξώφυλλό του με τον τίτλο «Μέχρι που θα φτάσει ο δικτάτορας;»

Η γερμανική εφημερίδα Bill επίσης -γράφει η Yeni Safak– πριν από κάποια επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Γερμανία είχε κυκλοφορήσει με φωτογραφία του Ερντογάν στην πρώτη σελίδα ,γράφοντας: "Η Bild το λέει κατάμουτρα στον Ερντογάν… Δεν είστε δημοκράτης! Δεν σας θέλουμε εδώ! "

Η γερμανική εφημερίδα Der Tagespiegel είχε δημοσιεύσει επίσης «μια σκανδαλώδη γελοιογραφία του Ερντογάν στην πρώτη της σελίδα». Κατά την τουρκική εφημερίδα πάντως τα όρια ξεπέρασε η ελβετική εφημερίδα Blick, η οποία σχολιάζοντας το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017 στην Τουρκία για την περιβολή με υπερεξουσίες στο πρόσωπο του Ερντογάν, είχε καλέσει τους Τούρκους που ζουν στην Ελβετία "Να πούν με την ψήφο τους όχι στη δικτατορία του Ερντογάν"!

Η διεθνής «συνομωσία» κατά του Ερντογάν, φαίνεται πάντως να αξιοποιείται και ως δικαιολογία για τη συνεχή σκλήρυνση της γραμμής του Τούρκου προέδρου και στην εξωτερική του πολιτική, παρά τις όποιες επικλήσεις του στο διάλογο.

Μετά την 4ωρη σύνοδο του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Ερντογάν, ανακοινώθηκε «για άλλη μια φορά ότι το τουρκικό έθνος δεν θα κάνει παραχωρήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του, των συμφερόντων του στη ξηρά, στη θάλασσα ή στον αέρα από τώρα και στο εξής, όπως έκανε και μέχρι σήμερα», όπως μετέδωσε το Πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τι σημαίνει αυτό; Τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας δικά μας, σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο. Για παράδειγμα, η εφημερίδα Turkiye ,ενόψει του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα της Γερμανίας, έστειλε μήνυμα στην καγκελάριο Μέρκελ να μην βάζει στο ίδιο καλάθι «την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου με την κατάργηση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου», που εδρεύει στην Σμύρνη και αποτελείται από 130.000 στρατιώτες.

«Πρέπει να ειπωθεί από την αρχή: Τα δύο αυτά θέματα δεν μπορούν να εξεταστούν στην ίδια κλίμακα. Από τη μία πλευρά, είναι παράνομη η στρατιωτικοποίηση των νησιών ,ενώ από την άλλη η Στρατιά του Αιγαίου είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους για την υπεράσπιση της Τουρκίας» .

Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν προσθέτει μάλιστα ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες δεν μπορούν να εστιαστούν μόνο στην υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν πολλά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως τα χωρικά ύδατα, αφοπλισμός των νησιών και τα αμφισβητούμενα νησιά και το FIR Αθηνών που πρέπει να αλλάξει».

Οπως λέει ο Ουλγκέν «η Αθήνα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις και η Τουρκία κάθεται στο τραπέζι, αλλά πρέπει να αλλάξει το επίκεντρο των συνομιλιών"!

Αυτά και άλλα πολλά προκλητικά σημάδια, δείχνουν ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι στρωμένος με αγκάθια. Ιδιαίτερα καθώς το Βερολίνο και η ΕΕ δεν θέλουν να τα χαλάσουν με τον Ερντογάν .Σε αυτές τις συνθήκες πόσο καίριο είναι το ερώτημα που διατυπώνει το πρακτορείο Bloomberg:

«Είναι άραγε περίεργο το γεγονός ότι σκληροπυρηνικοί αυταρχικοί ηγέτες και εθνικιστές ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο μιας "ατσάλινης" Realpolitik, δεν παίρνουν στα σοβαρά την ΕΕ, εκτός εάν το επίδικο ζήτημα αφορά το διεθνές εμπόριο;»

Και όταν δεν υπάρχουν κυρώσεις; Δεν του καίγεται καρφί του Ερντογάν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»