Εδώ και έναν χρόνο το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, των εγκαταστάσεων όλου του Συλλόγου για την ακρίβεια, είχε μπει ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Οι συναντήσεις που είχαν γίνει ανάμεσα στη διοίκηση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, και τον Δήμο Αθηναίων, με τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη παρόντα, είχαν φέρει τη δημιουργία ομάδων εργασίας με μέλη και των δυο πλευρών έτσι ώστε να επεξεργαστούν το προσχέδιο για τον Βοτανικό και να παρουσιάσουν ένα νέο, βιώσιμο, με ήπιες παρεμβάσεις σχέδιο που θα έλυνε όλα τα ζητήματα που υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των δυο πλευρών.
Όπως αποκαλύφθηκε στην εκπομπή «Total Football», οι ομάδες εργασίας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου και του Δήμου Αθηναίων είχαν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, όπως το περιέγραψε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του «τριφυλλιού», Δημήτρης Γιαννακόπουλος και μάλιστα είχαν και δυο εναλλακτικά πλάνα για το πώς αυτό θα υλοποιηθεί χωροταξικά στη συγκεκριμένη έκταση που προβλέπεται να χτιστούν οι εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού.
Το σχέδιο, λοιπόν, προέβλεπε τη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου χωρητικότητας 28.000 ως 32.000 θέσεων για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας 12.500 ως 14.000 θέσεων και τέσσερα βοηθητικά κλειστά γήπεδα για χρήση από τις ακαδημίες, εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και γήπεδο 1.500 θέσεων, μουσείο του Συλλόγου και κτιριακές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνταν ως γραφεία.
Στο σχέδιο αυτό υπήρχε συμφωνία για την παραχώρηση από πλευράς του Δήμου του χώρου που αρχικά είχε προβληθεί να το κρατήσει για δικές του ανάγκες, ενώ αυτό που επεδίωξαν και φαίνεται πως πέτυχαν οι ομάδες εργασίας ήταν να μην αυξηθεί ο κτιριακός όγκος, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί ο συντελεστής δόμησης – πρασίνου για να μην μπορεί να καθυστερήσει το έργο από τυχόν προσφυγές στο ΣτΕ.
Αυτό το πέτυχαν, καθώς με την ένταξη και του γηπέδου μπάσκετ στο σχέδιο για τον Βοτανικό, η τροποποίηση θα ήταν της τάξης του 7%. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επί των προσφυγών στο ΣτΕ, αν δεν υπάρχει αλλαγή σχεδίου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% τότε δεν υπάρχει κίνδυνος.
Άλλωστε, στις συσκέψεις συμμετείχαν άνθρωποι που είχαν βαθύτατη γνώση στο αντικείμενο και σε αυτό που δόθηκε έμφαση ήταν να μην επηρεαστούν ρυμοτομία, αποχέτευση, συντελεστής πρασίνου και δρόμοι, έτσι ώστε το έργο να είναι «θωρακισμένο» νομικά. Για αυτό άλλωστε στις ομάδες εργασίας συμμετείχαν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγο, οικονομολόγοι αλλά και καθηγητές νομικής, προκειμένου να υπάρξει το πλέον σοβαρό και δεδομένο αποτέλεσμα για το νέο σχέδιο του Βοτανικού.
Συνεπώς η τροποποίηση για την ένταξη του γηπέδου μπάσκετ στον Βοτανικό, με βάση τις δυο πρώτες μακέτες που θα δείτε παρακάτω, κρίθηκε «ήπια» και δεν έβαζε σε κανένα κίνδυνο το έργο. Παράλληλα, ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης προβλέπει πως η Alpha Bank έχει την υποχρέωση να πληρώσει για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη αλλά και να αναλάβει τις εργασίες για την κατεδάφιση της Λεωφόρου, η οποία όμως μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο στον Βοτανικό. Επίσης, από πλευράς του Δήμου Αθηναίων σαν σύμβουλος και ειδικός συνεργάτης παρουσιάστηκε η εταιρία Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, που είχε ενεργό ρόλο τόσο στην ανέγερση του «Γ. Καραϊσκάκης» όσο και σε αυτή της «Αγιά Σοφιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μια συνεργασία που έδειχνε πόσο σοβαρά είχε πάρει το θέμα ο Δήμος Αθηναίων και έκανε ξεκάθαρη την πρόθεση που υπάρχει για να ολοκληρωθεί το έργο.
Επί της ουσίας, όλα ήταν έτοιμα να προχωρήσουν και αυτό που απέμενε ήταν να δοθεί το νέο σχέδιο στο ΣτΕ για να πάρει την προέγκριση και σε διάστημα περίπου έξι μηνών να μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες. Αυτό , όμως, που φαίνεται να άλλαξε την κατάσταση ήταν η επαναφορά του πλάνου για κατασκευή γηπέδου μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο, από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων. Μια πρόταση που είχε γίνει και στις πρώτες συζητήσεις, όμως, μπήκε γρήγορα στο αρχείο καθώς το οικόπεδο αυτό δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στην Εθνική Τράπεζα και σε άλλες εταιρίες, και σύμφωνα με τους νομικούς και των δυο ομάδων εργασίας θα έμπλεκε αρκετά το θέμα και θα το καθυστερούσε νομικά.
Το σχέδιο αυτό, λοιπόν, είχε εγκαταλειφθεί αλλά η πλευρά του Δήμου Αθηναίων το έφερε στο προσκήνιο στην τελευταία συνάντηση των δυο πλευρών και φαίνεται πως αυτό ήταν ένα από τα βασικά σημεία «τριβής» με τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο και η αθέτηση συμφωνίας για την οποία έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ήρθε κι αυτό το «αγκάθι», δηλαδή, να προστεθεί στις διαφορές που ήδη υπήρχαν σχετικά με τις αξιώσεις του Δήμου για ενοίκιο από πλευράς Παναθηναϊκού και για τις εμπορικές χρήσεις, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα πάντα για ακόμα μια φορά…