Κορονοϊός - Εμβόλιο: Αντικείμενο έρευνας από τους επιστήμονες έχει γίνει το θέμα της έκρηξης κρουσμάτων σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, σε σχέση με άλλες, όπως η Ιαπωνία, η Ινδία ή δικιά μας.
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων που είναι διαθέσιμη στην , μια πύλη όπου οι επιστήμονες από διάφορους τομείς μοιράζονται τις έρευνες τους, χώρες με εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού κατά της φυματίωσης -το γνωστο εμβόλιο BCG, το οποίο παρασκευάστηκε το 1908 και στην Ελλάδα έγινε υποχρεωτικό για τα παιδιά το 1922- εμφανίζουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων και θνησιμότητας από το Covid-19.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στα γνωστά ανοσολογικά οφέλη του εμβολιασμού με BCG. Ελλείψει συγκεκριμένου εμβολιασμού κατά του Covid-19, ο εμβολιασμός BCG βασιζόμενος στον πληθυσμό μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στη μείωση του αντίκτυπου αυτής της ασθένειας, αναφέρει η έρευνα, την οποία υπογράφουν ομάδα επιστημόνων όπως ο δρ. Καμάτ, ο Paul Hegarty του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Mater Misericordiae, του Δουβλίνου, ο Andrew DiNardo, καθηγητής στο Baylor College of Medicine του Χιούστον και μια Ελληνίδα η Ελένη Ζαφειράκη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγνός ότι τουλάχιστον για την χώρα μας σημαντικό ρόλο στην μέχρι στιγμής μη εξάπλωση της επιδημίας στα επίπεδα της Ιταλίας ή άλλων χωρών ήταν το γεγονός ότι παρθηκαν άμεσα και αυστηρά μέτρα περιορισμού
Για να επανέλουμε όμως στην επιστημονική έρευνα, η είδηση πως το εμβόλιο της φυματίωσης, το γνωστό ως BCG μπορεί να έχει προστατευτική δράση απέναντι στον κορονοϊό, έκανε τον γύρο του κόσμου πριν μερικές ημέρες και τώρα αυτή η νέα έρευνα βρήκε σημαντικά στοιχεία προς επιβεβαίωση αυτής της άποψης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από 178 χώρες του κόσμου, οι χώρες που δεν διαθέτουν πολιτική εμβολιασμού κατά της φυματίωσης παρουσίασαν δέκα φορές μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων και θνησιμότητα από τον Covid-19, σε σύγκριση με όσους κάνουν το εμβόλιο.
Το BCG ή είναι εμβόλιο κατά της φυματίωσης όπως είναι γνωστό, χορηγείται κατά τη γέννηση σε χώρες που έχουν ιστορικά υποφέρει από τη νόσο, όπως η Ινδία.
Πολλά πλούσια έθνη, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ολλανδία, δεν είχαν ποτέ εθνική πολιτική εμβολιασμού κατά της φυματίωσης, σε αντίθεση με τη χώρα μας που έχει το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Έρευνα των κρουσμάτων σε 178 χώρες
Η μελέτη εξέτασε τα κρούσματα του Covid-19 και τη θνησιμότητα για 15 ημέρες μεταξύ 9 και 24 Μαρτίου σε 178 χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρούσματα του κορονοϊού ήταν 38,4 ανά εκατομμύριο κατοίκων σε χώρες με εμβολιασμό κατά της φυματίωσης, ενώ για τις χώρες που δεν κάνουν υποχρεωτικά το εμβόλιο το αντίστοιχο ποσοστό των κρουσμάτων ήταν 358,4 ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Όσο για το ποσοστό των θανάτων, στις χώρες όπως η Ινδία ήταν 4,28 ανά εκατομμύριο σε σύγκριση με 40 ανά εκατομμύριο που ήταν σε εκείνες που δε διαθέτουν ανάλογο πρόγραμμα εμβολιασμών. Από τις 178 χώρες που μελετήθηκαν, 21 δεν διέθεταν ανάλογο πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ σε 26 χώρες το καθεστώς ήταν ασαφές σε 26 χώρες.
"Ενώ περιμέναμε να δούμε ένα κάποιο προστατευτικό αποτέλεσμα του BCG, το μέγεθος της διαφοράς (σχεδόν 10 φορές) της συχνότητας εμφάνισης και θνησιμότητας (του Covid-19) μεταξύ χωρών με και χωρίς πρόγραμμα εμβολιασμού BCG ήταν εκπληκτικό", δήλωσε ο δρ Ashish Kamat, μέλος της ομάδας μελέτης και καθηγητής Ουρολογικής Ογκολογίας και έρευνας καρκίνου στο MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον του Τέξας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το συγκεκριμένο εμβόλιο εξελίσσεται σε ένα από τα υποψήφια για τον Covid-19 η BCG έχει εξελιχθεί ως υποψήφιο εμβόλιο για το Covid-19 και ήδη στην Αυστραλία γίνεται κλινική μελέτη σε 4.000 άτομα.
Βέβαια, ποια ακριβώς επίδραση και σχέση υπάρχει μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάστηκαν κατά της φυματίωσης στην βρεφική ή παιδική ηλικία (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα) δεν είναι ακόμη σαφές καθώς ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, έχοντας μολύνει τώρα περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
"Υπάρχει πληθώρα στοιχείων από σωστά διεξαγόμενες μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά καθώς και από τυχαίες δοκιμές ελέγχου σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου BCG, ώστε να παρέχεται προστατευτική ανοσία κατά της ιογενούς λοίμωξης", δήλωσε ο Dr. Kamat, μιλώντας στους Economic Indian Times.
Το ερώτημα κατά πόσο οι πληθυσμοί που έχουν εμβολιαστεί με BCG είναι πιο ανθεκτικοί στον Covid-19 είναι κρίσιμο, καθώς οι χώρες εφαρμόζουν lockdown και οι οικονομίες συρρικνώνονται ώρα με την ώρα, έχοντας τρομακτική επίπτωση στις ζωές των ανθρώπων και ιδιαίτερα των φτωχών ειδικά σε χώρες όπως η Ινδία. Κάθε μέρα της συνεχιζόμενης απομόνωσης κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία εκατοντάδες δισεκατομμύρια.
Αλλά έχοντας δει τον "χορό του θανάτου" σε χώρες όπως η Ιταλία, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη λύση καθώς προέχει η ανθρώπινη ζωή.
Η «γέννηση» του εμβολίου πριν από έναν αιώνα...
Γάλλοι επιστήμονες άρχισαν να αναπτύσσουν το εμβόλιο BCG το 1908 και οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους άρχισαν το 1921. Το όνομα BCG, Bacillus Calmette-Guerin, προέρχεται από τα ονόματα των δύο εμπλεκόμενων βακτηριολόγων: Albert Calmette και Camille Guerin. Η φυματίωση προκαλείται από βακτήρια που προσβάλλουν τους πνεύμονες.
Οι άνθρωποι συμβάλλουν στην εξάπλωσή του όταν νοσούν και βρίσκονται σε στενή επαφή καθώς βήχουν ή φτερνίζονται.
Η ασθένεια εξαπλώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η χρήση του φαρμάκου εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, όταν δημιουργήθηκαν μεγάλα εξειδικευμένα νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών με φυματίωση.