Οι πρώτες προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού ξεκίνησαν με ταυτόχρονη προετοιμασία επιπλέον χώρων φιλοξενίας. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι διά της πειθούς θα αδειάσει το λιμάνι. Πόσο αυτό είναι εφικτό μέλλει να το δείξει ο χρόνος.
Σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε2, οι λιμενικοί ζητούσαν από τους πρόσφυγες να πάρουν τις σκηνές τους από το χώρο που δένουν τα πλοία και να τις μεταφέρουν στο χώρο επιβατών, προκείμενου να απελευθερώσουν χώρους του λιμανιού.
Χθες Δευτέρα σημειώθηκαν επεισόδια και μικροτραυματισμοί την ώρα του βραδινού συσσιτίου.
Όπως είπε χτες το πρωί στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά. Υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδα όπως σημείωσε «ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί».
Ο κ. Βίτσας ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια όλων ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας όπου- όπως είπε- υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις, ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχει κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο μέρος άλλων 10.000 θέσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, που τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι «ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας».
Αναφερόμενος ο κ. Κυρίτσης στο χώρο που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είπε ότι είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων, φτιάχνεται τμηματικά και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.
Πάντως, πρόσφυγες και μετανάστες δε φαίνεται να ποείθονται προκειμένου να μεταφερθούν. Πούλμαν που φτάνουν στο λιμάνι για να παραλάβουν πρόσφυγες και μετανάστες αναχωρούν άδεια ή σχεδόν άδεια. Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.
Ενδεικτικό της διαμορφωμένης κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά είναι σχετικό ρεπορτάζ του SKAI που αναφέρεται στο ρόλο των ΜΚΟ:
«Σημειώνεται ότι ως κράτος εν κράτει λειτουργούν ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στον Πειραιά, κυρίως του εξωτερικού, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσουν στους δημοσιογράφους να τραβήξουν πλάνα και συμβουλεύοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες τι να πράξουν σε θέματα ασύλου ή μεταφοράς.
Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα μέλη ΜΚΟ προσέγγισαν μετανάστες που είχαν ανέβει σε λεωφορείο για να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας της Μαλακάσας, και τούς είπαν να κατέβουν αναφέροντας ότι μόνο από τον Πειραιά έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Οι μετανάστες κατέβηκαν από το λεωφορείο και παρέμειναν στο λιμάνι.
Πολλές από τις εντός ή εκτός εισαγωγικών ΜΚΟ δεν είναι καταγεγραμμένες σε κάποιο μητρώο, ενώ σε ερώτηση των δημοσιογράφων στον γγ. του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννη Ταφύλλη για τη συμπεριφορά ορισμένων εξ αυτών δήλωσε "κάντε υπομονή, γιατί οι μετανάστες θα φύγουν και μετά οι ΜΚΟ δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης".
Σημειώνεται ότι ανάλογα φαινόμενα με ορισμένες ξένες ΜΚΟ παρατηρούνται και στην Ειδομένη».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Ποιοι μετανάστες επιστράφηκαν χτες στην Τουρκία;
Εξαφανίστηκαν μετανάστες από τη Χίο που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν;
Άνοιξε η εθνική στη διασταύρωση της Ειδομένης - Κλειστό το τρένο