Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ο Ερντογάν επιχειρεί να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας με την κλιμάκωση των προκλήσεων προαναγγέλλοντας σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Καστελόριζο και Κρήτη.
Ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής αποφάσισε για μία ακόμη φορά να τραβήξει το… σκοινί, προκαλώντας την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην τουρκολιβυκή συμφωνία είπε ότι «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή της συνθήκης των Σεβρών» ενώ δεν παρέλειψε να απειλήσει για μία ακόμη φορά με γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και .
«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. ενώ έδειχνε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη.
Ο , μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.
«Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη».
Απειλές και κατά ΗΠΑ
Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέντευξη αποτέλεσαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ με τον Ερντογάν να απειλεί ευθέως να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία.
Οι νέες απειλές έρχονται ως απάντηση στις αμερικανικές προειδοποιήσεις για επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από την αμερικανική Γερουσία.
«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε».
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε, δε, στο σημείο να απειλήσει και με αποκάλυψη από την πλευρά της Τουρκίας της γενοκτονίας των Ινδιάνων. Πιο συγκεκριμένα τόνισε: «Είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για την Αμερική χωρίς να αναφέρει τους Ινδιάνους; Αποτελεί μια στιγμή ντροπής για την ιστορία των ΗΠΑ. Τα ίδια συνέβησαν στην Αφρική. Είναι δυνατόν να βάλεις στην άκρη τις γαλλικές σφαγές στη Ρουάντα και την Αλγερία;
Έκαναν δουλεμπόριο από τη Σενεγάλη στην Αμερική. Τι θα κάνουμε για να το εξηγήσουμε τη διεθνή κοινότητα; Έχουμε ντοκουμέντα στα αρχεία μας. Θα αποκαλύψουμε ότι η ιστορία της Δύσης είναι η ιστορία του ρατσισμού και του εποικισμού. Ενώ υπάρχουν αυτές οι σφαγές και οι γενοκτονίες, δεν μπορούν να πουν τίποτα σε ένα έθνος με τέτοια περήφανη ιστορία όπως η δική μας».
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Τουρκία κατέθεσε στην τουρκική Βουλή προς επικύρωση τη συμφωνία με τη Λιβύη ενώ ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε για μία ακόμη φορά με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ όπου σύμφωνα με πληροφορίες διαμήνυσε και πάλι ότι η Τουρκία θα βοηθήσει εάν ζητηθεί να σταλεί στρατιωτική