Φουντώνουν τα σενάρια ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, με την οποία ο Ερντογάν έχει υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό των κοινών θαλάσσιων συνόρων, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδος.
Αφορμή για τα σενάρια αυτά είναι η πιεση που δέχεται στρατιωτικά ο στρατός του αλ-Σάρατζ, από τις δυνάμεις του αντιπάλου του Χαλίφα Χάφταρ και κυρίως η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη του Ταγίπ Ερντογάν με τον αλ Σάρατζ.
Η συνομιλία των δύο ανδρών έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας. Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις και εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης του Φαγέζ αλ Σάρατζ, διαμηνύοντας ότι «θα παράσχουμε οποιουδήποτε είδους στήριξη κριθεί αναγκαία».
Επεσήμανε δε, ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, στερείται νομιμότητας, καθώς η επισήμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση είναι αυτή του Σάρατζ.
Η δεύτερη συνάντηση σε λίγα 24ωρα
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σήμερα, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ, λίγες ημέρες αφού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησής του.
Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία Ο αλ-Σάρατζ βρίσκεται αντιμέτωπος με επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα «δεν είχε ακόμη» λάβει τέτοιο αίτημα.
Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.
Η τουρκο-λιβυκή στρατιωτική συμφωνία κατατέθηκε χθες το βράδυ στο τουρκικό κοινοβούλιο. «Το κοινοβούλιο θα την θέσει σε ισχύ μετά την έγκρισή της», δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Δεν έχει διευκρινισθεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν και τους συμμάχους του του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP).
Πάντως, η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη - προς υποστήριξη του Σάρατζ - έχει εγείρει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Ενδεικτικά, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Ούτκου Τσακίροζερ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε «ανήσυχος», σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.
Η Αίγυπτος
Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τις «άλλες χώρες» να σταματήσουν τις επεμβάσεις στην Λιβύη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην χώρα να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα.
«...έχουμε την ικανότητα (να επέμβουμε στην Λιβύη), αλλά δεν το έχουμε κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ -Σίσι, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ νεολαίας στο θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους «εθνικούς στρατούς» στην Λιβύη, αναφερόμενος στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο στρατηγός Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, έδωσε εντολή για την έναρξη της τελικής επιχείρησης κατάληψης της Τρίπολης, η οποία βρίσκεται στα χέρια της GNA.
Η τελευταία, παρότι ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα και ορισμένα τμήματα στα δυτικά, τυγχάνει της επίσημης αναγνώρισης του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης τελεί υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαφτάρ.