Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο σε όλη την Ελλάδα.
Για την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, στην οποία η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 14 Οκτωβρίου 2019, το συνολικό ποσοστό δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων "εμπρόθεσμης προσέλευσης", ξεπέρασε το 68%.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο, σχετικά με τις δηλώσεις στις περιφερειακές ενότητες όπου η προθεσμία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, τα ποσοστά συλλογής συνεχώς βελτιώνονται. Ήδη το συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων "εμπρόθεσμης προσέλευσης" φτάνει σε 68% με ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες. Στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος το συνολικό ποσοστό δηλώσεων αγγίζει το 97% ενώ στη Λάρισα ξεπέρασε το 78%.
Τον Σεπτέμβριο, επίσης, σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή δικαιωμάτων για το 2019, ξεπερνώντας τα 700.000.
Κατά τα λοιπά, στις περιφερειακές ενότητες, στις οποίες λήγει η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων στις 31 Οκτωβρίου 2019, η πορεία των δηλώσεων κρίνεται ικανοποιητική και αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις, αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55% μέχρι το τέλος του μήνα, που είναι και προϋπόθεση για την ασφαλή μετάβαση στα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης.
Η διαδικασία κτηματογράφησης συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως.
Οι περιφερειακές ενότητες στις οποίες λήγει η διορία εμπρόθεσμων δηλώσεων έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 είναι οι: Δράμας/Ξάνθης, Θάσου/Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας/Φωκίδας, Ευρυτανίας/Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λασιθίου, Ηρακλείου Ι, Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας.
Από την Ελληνικό Κτηματολόγιο σημειώνεται ότι "καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί". Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους, αλλά αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.