Εισβολή στη Συρία: Οργή σε Ευρώπη και Αμερική προκαλεί πλέον η αλαζονική συμπεριφορά του Ερντογάν στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην Βόρεια Συρία. Αποκορύφωμα της τουρκικής αλαζονίας ήταν η απόρριψη από τον υπουργό Εξωτερικών (!) της πρότασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Τουρκία και τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Συρία, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην Deutsche Welle.
"Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα", είπε προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι Τούρκοι όμως δεν έμειναν εκεί. Απείλησαν τις ΗΠΑ ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες οι όποιες κυρώσεις τυχόν επιβληθούν στη χώρα ως αντίποινα για την επέμβαση στη Συρία.
Κοινή δράση των Ευρωπαίων
Η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να το εφαρμόσουν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσαν τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε συνάντηση διπλωματών της Ε.Ε. την Παρασκευή. Θα στείλει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα οδηγήσει τις σχέσεις της Άγκυρα με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο.
Περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας
Η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191,069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.
Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.
Ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.
Η Γαλλία
Την ίδια ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος , με παρέμβασή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε τον άμεσο τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης και ταυτόχρονα αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.
"Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής", διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία. "Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή".
Η Βρετανία
Χαρακτηριστική έίναι στάση της Βρετανίας στην τουρκική εισβολή. Χώρα που γενικά στηρίζει την Τουρκία, όμως ο Bρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η Βρετανία διατηρεί "σοβαρές ανησυχίες" για την πολεμική δραστηριότητα της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και τον κάλεσε να τερματίσει την επίθεση και να ξεκινήσει διάλογο.
"Εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλέιου για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία, είπε, θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση εκεί και θα υπονομεύσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που ο βρετανός πρωθυπουργός είχε με τον Ερντογάν απόψε.
"Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Κάλεσε τον πρόεδρο να τερματίσει την επιχείρηση και να ξεκινήσει διάλογο. Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν διαπραγματεύσεις για την εφαμρογή κατάπαυσης του πυρός".
Η Γερμανία
Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα "Bild Am Sonntag” που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.
"Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία,” δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.
Η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η Ολλανδία
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά όλες τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.
Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ, οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη βορειοευρωπαϊκή χώρα στην Τουρκία έφθασαν σε αξία τα 29 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
Ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης Χούχο ντε Γιον δήλωσε χθες ότι δεν θα εγκριθεί καμιά νέα εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία όσο συνεχίζεται η εισβολή.
"Προτρέπουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο", είπε ο Ντε Γιον. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράστηκε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απουσιάζει, βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη.
"Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της επιχείρησης", η οποία εγείρει τον κίνδυνο να οπισθοδρομήσει "ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους" και να απειληθεί "η σταθερότητα της περιοχής", σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ολλανδικής κυβέρνησης.
Η Νορβηγία
Η Νορβηγία, σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Τουρκία.
«Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα, το υπουργείο Εξωτερικών, για προληπτικούς λόγους, δεν θα επεξεργαστεί νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγής αμυντικού υλικού και υλικών πολλαπλών χρήσεων προς την Τουρκία μέχρι νεωτέρας», δήλωσε η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας 'Ινε 'Ερικσεν Σορέιντε.
«Θα εξετάσουμε τώρα όλες τις (ήδη) ισχύουσες άδειες», προσθέτει η υπουργός στο τηλεγράφημα που εστάλη από τις υπηρεσίες της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Φινλανδία
Η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τη Νορβηγία, ανακοίνωσε επίσης χθες τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.