Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67% «σε μερικές ώρες»

 
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67% «σε μερικές ώρες»

Ενημερώθηκε: 07/07/19 - 17:43

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από τα συμφωνηθέντα επίπεδα.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια αυξανόμενη πρόκληση στις κλιμακούμενες πιέσεις από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Σε συνέντευξη Τύπου, υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχου δήλωσαν ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της κάθε 60 ημέρες, εκτός και οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία σπεύσουν να την προστατεύσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις, αν και άφησαν ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία.

Πριν τη σύναψη της συμφωνίας, το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% που χρειαζόταν για να τροφοδοτεί τον αντιδραστήρα του στην Τεχεράνη και το επίπεδο εμπλουτισμού για τη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, ήταν 5%. «Σε μερικές ώρες», το Ιράν θα ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%, δήλωσε στον Τύπο, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. «Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο βάσει των αναγκών μας...αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να εμπλουτίσουμε ουράνιο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στην Τεχεράνη», δήλωσε ο Καμαλβαντί.«Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο στο επίπεδο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στο Μπουσέρ».

 Η Τεχεράνη απειλεί να υπαναχωρήσει και από άλλες δεσμεύσεις "εντός 60 ημερών"

Η Τεχεράνη απείλησε σήμερα να αποδεσμευθεί και από άλλες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα εντός «60 ημερών», εκτός κι αν βρεθεί μια «λύση» με τους εταίρους στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που να ικανοποιεί τα αιτήματά της. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, διαφορετικά, μέσα σε 60 ημέρες, θα ξεκινήσουμε το τρίτο στάδιο» του σχεδίου για περιορισμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015, δήλωσε στον Τύπο ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί.

Υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας, ο Αρακτσί δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Μάιο από το Ιράν σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση από ορισμένες δεσμεύσεις είναι αναστρέψιμα ανά πάσα στιγμή εάν το Ιράν δει να ικανοποιούνται τα αιτήματά του. Αυτά αφορούν βασικά την δυνατότητα το Ιράν να συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιό του και συναλλάσσεται με το εξωτερικό, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σε βάρος της Τεχεράνης από την Ουάσινγκτον ύστερα από την απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιένης, τον Μάιο του 2018.

Ο Αρακτσί δεν διευκρίνισε από ποιες δεσμεύσεις θα μπορούσε να υπαναχωρήσει η χώρα του από τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα ανακοινωθεί την «κατάλληλη» στιγμή, δήλωσε.

Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί από μια ακόμα δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στη διεθνή κοινότητα και ότι θα ξεκινήσει εντός της ημέρας να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67%, το όριο που ορίστηκε από τη συμφωνία της Βιένης.

Η ΕΕ "είναι εξαιρετικά ανήσυχη" για την απόφαση της Τεχεράνης σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου

Η ΕΕ είναι "εξαιρετικά ανήσυχη" για την απόφαση της Τεχεράνης να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το 3,67% που προβλέπει η συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015.

"Ανησυχούμε υπερβολικά για την ανακοίνωση του Ιράν", δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της 'Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Είχαμε ζητήσει από το Ιράν να μη λάβει επιπλέον μέτρα που υπονομεύουν την πυρηνική συμφωνία", δήλωσε η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσίτζαντσιτς.

"Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους άλλους συμμετέχοντες στην JCPoA (την πυρηνική συμφωνία), περιλαμβανομένης μιας Κοινής Επιτροπής", πρόσθεσε η ίδια αναφερόμενη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο (JCPOA), την συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν την Γερμανία και την ΕΕ.