Τρομοκράτες ή μυστικές υπηρεσίες πίσω απο τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια;

 
Τρομοκράτες ή μυστικές υπηρεσίες πίσω απο τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια;

Ενημερώθηκε: 17/06/19 - 02:51

Κλιμάκωση της βίας στον Περσικό Κόλπο εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε σχόλιο.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Κόλπου «ίσως να δίνουν τον λόγο για μια νέα επίθεση» και σημειώνει: «Αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος να τυλιχθεί στις φλόγες σύντομα πάλι ολόκληρος ο Περσικός Κόλπος και τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ να γίνουν το σκηνικό για έναν νέο πόλεμο των τάνκερ. Σίγουρο είναι μόνο το εξής: επιθέσεις κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων απαιτούν μια αποφασιστική διεθνή αντίδραση. Καταρχάς αυτή η αντίδραση θα πρέπει να οδηγεί σε μια διεξοδική, διεθνή έρευνα, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πιθανών δραστών και κινήτρων, που μπορεί να κρύβονται πίσω από αντίστοιχες επιθέσεις: τρομοκρατικές οργανώσεις, προβοκάτορες μυστικών υπηρεσιών, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Ο υπ. Εξωτερικών Σαρίφ οραματίζεται προβοκάτσιες, ενώ συγχρόνως απειλεί σιβυλλικά ότι όποιος υποστηρίζει τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν, δεν μπορεί να έχει αξιώσεις για ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 

Τέλος η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο μόνος «σίγουρος χώρος» για να σταλούν ισχυρά μηνύματα είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις σε όλο τον κόσμο».

Frankfurter Rundschau

Από την πλευρά της η σε σχόλιό της για την νέα κρίση στον Περσικό Κόλπο σημειώνει σε διαφορετικό τόνο: «Το καλό νέο που έρχεται από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, όχι μακριά από τις ακτές του Ιράν, είναι ότι σχεδόν όλοι προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι. Οι Βρετανοί και οι Ιρανοί θέλουν να διερευνήσουν τις υποθέσεις, εντούτοις η εικόνα ενός φλεγόμενου πλοίου τροφοδοτεί τον φόβο για μια ευρύτερη στρατιωτική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν κάνει αναφορά για σαμποτάζ εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων, κι αυτό λίγο μετά την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς των μουλάδων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Έκτοτε πολλοί φοβούνται το χειρότερο».

ΠΗΓΗ: dw.com