Ο άγνωστος διάλογος Τσίπρα - Μέρκελ για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» - Τι είπαν για τον Αντώνη Σαμαρά

 
Ο άγνωστος διάλογος Τσίπρα - Μέρκελ για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» - Τι είπαν για τον Αντώνη Σαμαρά

Ενημερώθηκε: 20/05/19 - 17:14

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε τους άγνωστους διαλόγους με την Γερμανίδα Καγκελάριο, που οδήγησαν στην «Συμφωνία των Πρεσπών». Τι του είπε η Άνγκελα Μέρκελ για την στάση του προκατόχου του στον πρωθυπουργικό θώκο, Αντώνη Σαμαρά.

«Δε σκέφτομαι ότι θα χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πώς θα κερδίσω τις εκλογές», δηλώνει στους Financial Times ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πάντως ότι η ολοκλήρωση της τετραετίας θα ενισχύσει τις πιθανότητες νίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την ανάκαμψη της οικονομίας

«Κάθε μέρα που περνά νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει στη ζωή του πώς έχει αλλάξει η κατάσταση», δηλώνει. «Η αναμονή είναι προς όφελός μου διότι μερικές φορές υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ κρίσιμων αποφάσεων και αναγνώρισης των αλλαγών από τους πολίτες, ιδίως στην οικονομία. Νομίζω ότι τώρα ο κόσμος αρχίζει να βλέπει τα οφέλη της ανάκαμψης», συμπληρώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφέρεται στις προβλέψεις περί ρυθμού ανάπτυξης πάνω από 2% του ΑΕΠ για το 2019 και μιλά για προοπτική ευχάριστων εκπλήξεων λόγω της αναμενόμενης ισχυρής τουριστικής περιόδου και αυξημένης εσωτερικής ζήτησης.

Παραθέτει επίσης στοιχεία για το μαξιλάρι ρευστότητας των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, την υπεραπόδοση ως προς τους εισοδηματικούς στόχους και τη μείωση της ανεργίας στο 18%, ενώ υπερασπίζεται την επίδοση της κυβέρνησής του ως προς την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι νομικές διαδικασίες «αντικίνητρο» για τους επενδυτές

Παραδέχεται ότι κάποιες φορές οι μεγάλης διάρκειας νομικές διαδικασίες συνιστούν «αντικίνητρο» για τους επενδυτές, αλλά συστήνει υπομονή: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι μερικές φορές είναι καλύτερα να πηγαίνουμε ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες, ακόμα και αν παίρνει χρόνο, ώστε να εδραιώσουμε μία επένδυση, παρά να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα χωρίς βεβαιότητα και να βρίσκουμε τεράστιες δυσκολίες στο μέλλον».

Παραδέχεται επίσης, πάντως, ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες διευκόλυνσης της ζωής των επενδυτών. «Ασφαλώς αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Και οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο: αν δεν τις κάνεις, τότε πέφτεις κάτω».

Αν και ως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ως ριζοσπαστική αριστερά, σχολιάζει η εφημερίδα, πλέον είναι πιθανότερο οι σύμμαχοι και διεθνείς εταίροι να επικροτούν τον Αλέξη Τσίπρα ως πολιτικό που σβήνει παρά ανάβει φωτιές.

Ο διάλογος Μέρκελ - Τσίπρα και... ο Σαμαράς

Σημαντικότερο επίτευγμά του θεωρούν τη συμφωνία για το μακεδονικό. Ο ίδιος λέει ότι όσο ήταν πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα ο Γκρούεφσκι γνώριζε ότι είχε απέναντί του κάποιον που δεν ήθελε ποτέ να διαπραγματεύεται.

«Θυμάμαι ότι πήγα στο Βερολίνο. Συναντήθηκα με την καγκελάριο Μέρκελ. Συζητήσαμε επί ώρα την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια κ.ο.κ. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και για την εξωτερική πολιτική και είπα ‘Θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα, ακόμα και με τον Γκρούεφσκι. Θα προσπαθήσω να τον προκαλέσω βάζοντάς τον να καθίσει σε ένα τραπέζι. Αν δε θέλει να καθίσει σε ένα τραπέζι, θα τον κατηγορήσω [ότι δε θέλει συμφωνία]’. Εκείνη μου είπε ‘Δε σε πιστεύω’. Ρώτησα γιατί. Είπε ‘Επειδή όλοι οι προκάτοχοί σου δεν ήθελαν ποτέ να ανοίξουν αυτή την υπόθεση, ιδίως ο Σαμαράς’. Εγώ είπα ότι είχα διαφορετική γνώμη. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα μόνο όφελος θα έχει αν καταφέρουμε να επιλύουμε διενέξεις με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονες στην Ανατολή – δε χρειαζόμαστε περισσότερα προβλήματα (…) ιδίως αν είναι χώρες που πιστεύω ότι δεν απειλούν την Ελλάδα. Δε νομίζω ότι η Άγκελα με πίστεψε πραγματικά, αλλά απέδειξα ότι εννοούσα όσα είπα όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπήρχε μια ευκαιρία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτει ότι η διαφορά δεν αφορούσε μόνο το όνομα της γείτονος, αλλά και την ιστορία και την ταυτότητα. «Νομίζω ότι είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Κανένας δεν κέρδισε το 100% της θέσης του», σχολιάζει ο κ. Τσίπρας.

Για τις σχέσεις με την Αλβανία

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα λογικό επόμενο βήμα θα ήταν η εξομάλυνση των διαφόρων στις σχέσεις με την Αλβανία. Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι έχει εξηγήσει στον Έντι Ράμα πως τα Τίρανα πρέπει να προστατεύσουν καλύτερα τα δικαιώματα των Ελλήνων ομογενών, ειδάλλως το μονοπάτι της χώρας του προς την ΕΕ θα κλείσει. Αν η Αλβανία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε, λέει ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει μια πιθανή απόφαση τον Ιούνιο για έναρξη διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας μαζί. με της Βόρειας Μακεδονίας. «Αλλά δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη διαδικασία ένταξης για τη Βόρεια Μακεδονία, εφόσον έχει σημειώσει πρόοδο. Θα ήταν άδικο», συμπληρώνει ο Πρωθυπουργός. Προσθέτει ότι οι λαοί των Βαλκανίων χρειάζονται κάποιο κίνητρο για μεταρρυθμίσεις.