Ο ισραηλινός στρατός διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα αναφέρει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία

 
kk

Πηγή Φωτογραφίας: MAHMUD HAMS / AFP

Ενημερώθηκε: 29/04/25 - 10:42

«Ο κόσμος παρακολουθεί απευθείας στις οθόνες του» καθώς διαπράττεται «γενοκτονία» από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ, στα προλεγόμενα της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

«Από την 7η Οκτωβρίου 2023, την ημέρα κατά την οποία η Χαμάς διέπραξε φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον πολιτών του Ισραήλ και πήρε ομήρους πάνω από 250 ανθρώπους, ο κόσμος παρακολουθεί απευθείας στις οθόνες του να διαπράττεται γενοκτονία. Κράτη παρακολουθούν, ως εάν να ήταν ανίσχυρα, το Ισραήλ να σκοτώνει χιλιάδες Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιες, να σφαγιάζει ολόκληρες οικογένειες, γενεές επί γενεών, να καταστρέφει κατοικίες, μέσα για την επιβίωση, νοσοκομεία και σχολικά ιδρύματα», αναφέρει η κυρία Καλαμάρ (σελ. 9).

Στο κεφάλαιο της έκθεσής της που είναι αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή (σελ. 59 κ.ε.), η Διεθνής Αμνηστία επανέρχεται στην κατηγορία πως διαπράττεται «γενοκτονία», που είχε ήδη διατυπώσει το 2024 κι έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκε ότι το Ισραήλ διέπραξε ενέργειες απαγορευμένες από τη Σύμβαση κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, διαπράττοντας έτσι γενοκτονία», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Η έκθεση αναφέρεται ειδικά σε «ανθρωποκτονίες», πρόκληση «σοβαρών βλαβών στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αμάχων», σε «εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και «εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», στην «εσκεμμένη επιβολή συνθηκών ζωής με σκοπό να προκληθεί η εξάλειψη ανθρώπων».

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023 με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς με ορμητήριο τον θύλακο, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.218 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 58 παραμένουν στα χέρια παλαιστίνιων μαχητών, ωστόσο 34 εξ αυτών έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς και διεξάγει έκτοτε καταστροφικό πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 52.243 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Η έκθεση της Αμνηστίας υπογραμμίζει ακόμη πως 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια το 90% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, εκτοπίστηκαν από την αρχή του πολέμου, κατηγορώντας το Ισραήλ πως «προκάλεσε εσκεμμένα ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου».

Το Ισραήλ ελέγχει όλες τις παραδόσεις διεθνούς βοήθειας, απαραίτητης για τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, και τις σταμάτησε τελείως τη 2η Μαρτίου, μερικές εβδομάδες προτού τερματίσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που εφαρμοζόταν για δυο μήνες, έπειτα από 15 μήνες ασταμάτητων εχθροπραξιών.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατακεραυνώνει τη συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας, που δεν έλαβε μέτρα αντάξια του ονόματος για να «τερματιστούν οι φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Γάζα». «Μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης, υποστήριξαν δημόσια τις ενέργειες του Ισραήλ, υπονομεύοντας την οικουμενική αξία του διεθνούς δικαίου», τονίζεται στο κείμενο (σελ. 60), στο οποίο υπενθυμίζονται ακόμη οι ενέργειες της διεθνούς δικαιοσύνης.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) διέταξε να ληφθούν προσωρινά μέτρα στην υπόθεση κατά του Ισραήλ, κάτι που η κυβέρνησή του απλούστατα «αψήφησε», αναφέρει η ΜΚΟ. Ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε το 2024 εντάλματα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το ΔΠΔ είχε επίσης προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, που ακυρώθηκε μετά την πρόσφατη επισημοποίηση του θανάτου αυτού του τελευταίου σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό τον Ιούλιο του 2024.

«Η Γάζα είναι δοκιμασία για τη διεθνή δικαιοσύνη και δοκιμασία για την ανθρωπιά μας», έκρινε η Χέμπα Μοράγεφ, υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα, επισημαίνοντας το «ακραίο» επίπεδο «των δεινών» που υπομένουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν drone με λαθραία όπλα από την Αίγυπτο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη (29/4), ότι απέτρεψε μια προσπάθεια λαθρεμπορίας όπλων από την Αίγυπτο στο Ισραήλ.

Όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, εντόπισε ένα drone που επιχειρούσενα μεταφέρει όπλα από την Αίγυπτο στο Ισραήλ στην περιοχή της Ταξιαρχίας Baran.

«Το drone καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις των IDF», πρόσθεσε ο στρατός σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως : «Τα μαχητικά του ισραηλινού στρατού που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν να εντοπίσουν ένα drone που μετέφερε δέκα όπλα και πυρομαχικά M-16».

Η ανάρτηση κατέληξε αναφέροντας ότι «τα κατασχεθέντα όπλα παραδόθηκαν στα σώματα ασφαλείας για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες».

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει εισέλθει στον 18ο μήνα του.

Το Cairo News Channel ανέφερε τη Δευτέρα (28/4) το βράδυ ότι ο Αιγύπτιος Γενικός Διευθυντής Πληροφοριών Χασάν Ρασάντ θα συναντηθεί με την ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο, για να συζητήσουν την αναβίωση της εκεχειρίας στη Γάζα.

Η συνάντηση με την ισραηλινή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, έρχεται «μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Αίγυπτο πριν από αρκετές ημέρες για να συζητηθεί εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αιγυπτιακού καναλιού.

Έκκληση στον Τραμπ από πρώην ομήρους της Χαμάς να συμβάλει για την απελευθέρωση και των υπολοίπων

Πρώην Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα, που αφέθηκαν ελεύθεροι κατά την τελευταία εκεχειρία, πριν καταρρεύσει, απηύθυναν έκκληση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Οι πρώην κρατούμενοι ευχαρίστησαν τον Τραμπ για τον ρόλο του στη διαμεσολάβηση μιας εκεχειρίας με τη Χαμάς που τέθηκε σε ισχύ την ημέρα πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο και είδαν την απελευθέρωσή τους μαζί με δεκάδες άλλους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η εκεχειρία διήρκεσε περίπου δύο μήνες προτού το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας στις 18 Μαρτίου. Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανεφέραν ότι η επίθεση είχε ως στόχο να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους.

«Αρκετές εβδομάδες μετά την επιστροφή μου στο σπίτι, στις 6 Μαρτίου, είχα την τιμή να συναντήσω τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο», είπε η Ναάμα Λέβι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τέσσερις πρώην ομήρους στο Τελ Αβίβ για τον εορτασμό της 100ής ημέρας στην εξουσία του Τραμπ.

«Με υποδέχθηκε με ειλικρινή θέρμη και μου υποσχέθηκε ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι να απελευθερωθεί και ο τελευταίος όμηρος», πρόσθεσε.

«Κύριε Πρόεδρε, πετύχατε αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο. Επιβλέψατε τη συμφωνία που έφερε στο σπίτι 38 ομήρους, μεταξύ των οποίων και εμένα».

Και συνέχισε: «Εμείς, οι επιζώντες, γνωρίζουμε ότι είστε μια κρίσιμη και αναντικατάστατη δύναμη για να σώσετε ζωές ανθρώπων… αλλά το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Ο Κιθ Σίγκελ, ο γεννημένος στις ΗΠΑ Ισραηλινός που απήχθη από το σπίτι του στην Κφαρ Άζα κοντά στα σύνορα της Γάζας, ευχαρίστησε τον Τραμπ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να «ασκήσει πίεση και να συνεχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξει σε συμφωνία τώρα πριν να είναι πολύ αργά».

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.218 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 251 άνθρωποι απήχθησαν, συμπεριλαμβανομένων 58 που παραμένουν στη Γάζα. Το Ισραήλ λέει ότι 34 από αυτούς πέθαναν ή σκοτώθηκαν.

Πέντε Ταϊλανδοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός συμφωνίας εκεχειρίας. Από τότε που κατέρρευσε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στα μέσα Μαρτίου, αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων με μεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Αμερικής δεν κατάφεραν να επιτύχουν καμία πρόοδο.

Σε ξεχωριστή δήλωση που εκδόθηκε επίσης τη Δευτέρα, η οικογένεια του ομήρου Άλον Οχέλ, 24 ετών, είπε ότι χρειαζόταν επειγόντως ιατρική φροντίδα.

“Ο Άλον τραυματίστηκε. Έχασε την όρασή του στο ένα μάτι και σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να σωθεί το άλλο του μάτι”, είπε ο Κόμπι, ο πατέρας του ομήρου, προτείνοντας την απελευθέρωση όλων των τραυματισμένων ομήρων με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας, την οποία το Ισραήλ μπλόκαρε στις αρχές Μαρτίου, στη Γάζα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι, μιλώντας σε διάσκεψη στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα (28/4), είπε ότι η κορυφαία προτεραιότητα είναι «να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι, τώρα. Κάθε έναν από αυτούς».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ