DW: Τι απέγιναν οι απελαθέντες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας;

 
DW: Τι απέγιναν οι απελαθέντες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας;

Ενημερώθηκε: 30/03/19 - 14:31

Αγνοείται η τύχη δύο βαριά ασθενών, πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας και ενός από την Γκάνα, που απελάθηκαν με αερο-ασθενοφόρο από το Αμβούργο. Αντιδράσεις από το κόμμα "Η Αριστερά", που κάνει λόγο για "απάνθρωπη πράξη".

Ήταν από τις απελάσεις που δεν έγιναν στο φως της δημοσιότητας. Το 2017 απελάθηκαν από το Αμβούργο δύο πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Επειδή ήταν βαριά άρρωστοι η μεταφορά έγινε με αερο-ασθενοφόρο. Το κόστος της πτήσης ανήλθε τότε στα 30.000 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, στις 5 Ιουλίου του 2018, με τον ίδιο τρόπο απελάθηκε και πολίτης από τη Γκάνα, ηλικίας 51 ετών, που διέμενε στη Γερμανία πάνω από 17 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της Βόρειας Γερμανικής Ραδιοφωνίας NDR ήταν κι αυτός βαριά άρρωστος. Η πτήση του αερο-ασθενοφόρου με γιατρό, διερμηνέα και ιατρικό προσωπικό κόστισε 60.000 ευρώ.

"Μια απάνθρωπη πράξη"

Η τοπική κυβέρνηση του Αμβούργου επιβεβαίωσε τις απελάσεις, δεν θέλησε όμως να δώσει λεπτομέρειες για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Αλλά όπως ήταν φυσικό, το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις του κόμματος "Η Αριστερά". Η Κριστιάνε Σνάιντερ, εκπρόσωπος του κόμματος στην τοπική βουλή, δεν μπορεί να κρύψει την οργή της. "Αυτό που έγινε είναι μια καταστροφή, μια απάνθρωπη πράξη. Απελαύνονται ασθενείς πρόσφυγες, χωρίς να παίζει καμιά σημασία το κόστος των απελάσεων και το τι απέγιναν μετά αυτοί οι άνθρωποι".

Στην απάντηση που δόθηκε μετά από ερώτηση του κόμματος "Η Αριστερά" στην τοπική βουλή αναφέρεται ότι στους δύο απελαθέντες στη Βόρεια Μακεδονία δόθηκαν φάρμακα για έναν μήνα, στον πολίτη από τη Γκάνα για δύο μήνες. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών διαβεβαίωσε ότι οι χώρες, προς τις οποίες έγιναν οι απελάσεις διέθεταν συνθήκες για ικανοποιητική ιατρική φροντίδα τους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος δεν μπόρεσε να δώσει πληροφορίες για το πού βρίσκονται τώρα οι απελαθέντες, εάν ζουν ή εάν πέθαναν.

Υπό προϋποθέσεις οι απελάσεις ασθενών

"Οι Υπηρεσίες Αλλοδαπών εξασφαλίζουν τη φροντίδα κατά τη διάρκεια της πτήσης, με γιατρό και όλον τον τεχνικό εξοπλισμό, εάν χρειαστεί. Μετά οι απελαθέντες φτάνουν στον προορισμό τους και οι υπηρεσίες παύουν να ενδιαφέρονται. Γι αυτές η υπόθεση θεωρείται λήξασα" εκφράζει το θυμό της η Κριστιάνε Σνάιντερ.

Αλλά και Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων BAMF δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ανέφερε ωστόσο γενικότερα ότι, υπό προϋποθέσεις, λαμβάνονται υπόψη βαριές ασθένειες και αναπηρίες στις αποφάσεις για απέλαση. Μάλιστα θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι στη χώρα απέλασης διασφαλίζονται ιατρικές συνθήκες τέτοιες, που να μην προκαλείται σημαντική χειροτέρευση στην υγεία του απελαθέντος.

Οι δημοσιογράφοι του NDR έκαναν έρευνα σε Υπηρεσίες Αλλοδαπών άλλων ομόσπονδων κρατιδίων για το πώς διαχειρίζονται ανάλογες περιπτώσεις. Προέκυψε ότι τα περισσότερα κρατίδια δεν προχωρούν σε απελάσεις βαριά ασθενών, που χρειάζονται αερο-ασθενεφόρο για να μεταφερθούν. Άλλες ανέφεραν ότι δεν διαθέτουν πλέον στατιστικά στοιχεία, αλλά ότι δεν έχουν υπόψη τους ανάλογες περιπτώσεις. Μόνο στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο έγινε μια τέτοια απέλαση, αλλά κατόπιν επιθυμίας του απελαθέντος.

Πηγή: DW