Στον απόηχο της συντριβής του Boeing 737 MAX 8 των Αιθιοπιανών Αερογραμμών, οι αρμόδιες αεροπορικές αρχές σ' όλο τον κόσμο, από την Κίνα έως την Ε.Ε. και την Αυστραλία, έχουν απαγορεύσει ή αναστείλει τις πτήσεις των επίμαχων αεροσκαφών.
ΗΠΑ και Καναδάς είναι οι μοναδικές χώρες, οι οποίες επιτρέπουν τη λειτουργία των Boeing 737 MAX 8, λίγα μόλις 24ώρα μετά την αεροπορική τραγωδία της Ethiopian Airlines και εν μέσω των ανησυχιών για την ύπαρξη κατασκευαστικού λάθους στα επίμαχα αεροσκάφη.
Άλλωστε, τις προηγούμενες ώρες υπήρξαν διαδοχικές αποφάσεις των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας διάφορων χωρών, με βάση τις οποίες αναστέλλονταν προσωρινά ή απαγορεύονταν οι πτήσεις όλων των Boeing 737 Max.
Απαγόρευση των Boeing 737 Max σε όλη την Ευρώπη αποφάσισε η EASA, μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία
Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Flightradar24, οι αμερικανικές αρχές και οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να επιτρέπουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων Boeing.
«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα» δήλωσε χθες, Τρίτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), παρά τις αντιδράσεις επιβατών και αεροπορικών πληρωμάτων.
Στο μεταξύ, πάνω από έξι Γερουσιαστές, ανάμεσα στους οποίους ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Τεντ Κρουζ και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχουν στείλει επιστολή στην FAA, αιτούμενοι την καθήλωση όλων των Boeing 737 MAX, τα οποία πετούν στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ BOEING 737: ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών του Καναδά, Μαρκ Γκαρνό, δεσμεύτηκε να «δράσει άμεσα», εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αναστολής της πτήσης των επίμαχων αεροσκαφών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αεροπορική τραγωδία της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 157 άτομα, σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου στόλου των «737 MAX 8» έχουν καθηλωθεί στο έδαφος.
Η ανησυχία των αρμόδιων αρχών έχει προκύψει λόγω των φόβων κατασκευαστικού λάθος της Boeing, καθώς τον Οκτώβριο προηγήθηκε η πτώση αντίστοιχου αεροπλάνου της Lion Air, στον Ειρηνικό Ωκεανού.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr