Καιρός: Την λένε «Χιόνη» όπως βαφτίστηκε τελικά από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) η νέα κακοκαιρία και θα μας απασχολήσει αρκετά.
Τα τελευταία προγνωστικά αναφέρουν ότι η «Χιόνη», πέραν του τσουχτερού κρύου, και των θυελλωδών βοριάδων, θα φέρει χιόνια ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε , ωστόσο το πού ακριβώς και πόσο δεν έχουν προβλεφθεί.
Το σίγουρο είναι ότι θα πλήξει και την Αττική με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά από το πρωί της Τετάρτης έως και το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής κυρίως χώρας θα σημειώνονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους από την Τρίτη έως και το Σάββατο.
Δείτε Live το πέρασμά-εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας:
Ήδη έκτακτο δελτίο εξέδωσε και η ΕΜΥ η οποία αναφέρει για την κακοκαιρία ότι θα επηρεάσει
Α. Την Τετάρτη (13-02-2019)
Στα ορεινά - ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας και από το μεσημέρι στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά
(συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής) και την Εύβοια, κατά τόπους θα πυκνώσουν.
Β. Την Πέμπτη (14-02-2019)
Στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική) και στα ορεινά της Κρήτης (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα, στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα).
Από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων που θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.
2. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους (8-9 μποφόρ),
που μετά το μεσημέρι της Τετάρτης (13-2-2019) και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.
Εξασθένηση των βοριάδων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (15-02-2019).
3. Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου) που θα γίνει αισθητή από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (13-02-2019) και της Πέμπτης (14-02-2019) και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
4. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα επηρεάσουν από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (13-02-2019) έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (14-02-2019) τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
5. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πρόσκαιρη ύφεση προβλέπεται για την Παρασκευή (15-02-2019), όμως από το Σάββατο (16-02-2019) νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην Ανατολική Ελλάδα.
Ο καιρός της Τρίτης (12/2):
Σε πρώτη φάση κι ενώ η κακοκαιρία θα αρχίσει το περασμά της, θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι, ενώ θα υπάρξει και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.
Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βοριοανατολικούς 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και απιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα Δυτικά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι σε 8 μποφόρ στο Ιόνιο.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 μποφόρ.
Βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στις Κυκλάδες τις πρωινές ώρες 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Από αργά το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς κελσίου.
Ποια ήταν η «Χιόνη»
Ας δούμε και βάση μυθολογίας ποια ήταν η Χιόνη , αφού υπάρχουν 4 προσωπικότητες.
1)Θυγατέρα του ποτάμιου θεού Νείλου και της Ωκεανίδας Καλλιρρόης. Η Χιόνη ζούσε στους αγρούς και κάποτε κακοποιήθηκε από κάποιο γεωργό. Για το λόγο αυτό, η Χιόνη μεταμορφώθηκε από το θεό Ερμή, μετά από εντολή του θεού Δία, σε νεφέλη χιονιού, το οποίο πέφτοντας καταστρέφει τα σπαρτά.
2)Θυγατέρα του Βορέου και της Ωρειθυίας (της κόρης του βασιλιά των Αθηνών Ερεχθέως). Αδέλφια της Χιόνης ήταν ο Ζήτης, ο Κάλαϊς και η Κλεοπάτρα. Η Χιόνη αυτή γέννησε ένα παιδί θεού, τον Εύμολπο από το θεό Ποσειδώνα, και για να το κρύψει (από φόβο να μην το μάθει ο πατέρας της), το πέταξε στη θάλασσα. Παρόλα αυτά ο Ποσειδώνας έσωσε το παιδί και το μεγάλωσε.
3)Θυγατέρα του Αρκτούρου που την άρπαξε ο Βορέας, με τον οποίο απέκτησαν τρεις γιους, που έγιναν ιερείς του θεού Απόλλωνα στη χώρα των Υπερβορέων.
4)Στις «Μεταμορφώσεις» του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου (ΧΙ 339) η Χιόνη ήταν η πανέμορφη κόρη του Δαιδαλίωνα. Με δύο θεούς, το θεό Απόλλωνα και το θεό Ερμή, κοιμήθηκε την ίδια νύχτα και έκαναν παιδιά μαζί της. Με τον Απόλλων γέννησε το Φιλάμμωνα, ο οποίος μετέπειτα έγινε βασιλιάς και μουσικός στη Φωκίδα και με τον Ερμή (κατά μία εκδοχή) τον Αυτόλυκο, ο οποίος είχε την ικανότητα να μεταμορφώνει ό,τι κλέβει. Έχοντας κάνει δύο θεούς να την ερωτευτούν μέσα σε μία μέρα, η Χιόνη μην μπορώντας να κρύψει την περηφάνια της, άρχισε να καυχιέται για την ομορφιά και τα γυναικεία της προσόντα, τολμώντας να πει ότι είναι ομορφότερη από τη θεά Άρτεμη. Ακούγοντάς το αυτό η θεά, έστειλε τα βέλη της να της πάρουν τη ζωή.