Η Χίος πέρα από ένα πανέμορφο νησί, κρύβει και πολλά μυστικά όσον αφορά το φαγητό της! Τα παραδοσιακά πιάτα της είναι πολλά, οι πρώτες ύλες της στο φαγητό είναι μοναδικές και οι γεύσεις της ικανοποιούν και τα πιο δύσκολα...στομάχια! Δες τι πρέπει να φας αν φέτος το Καλοκαίρι βρεθείς στην μαγευτική Χίο.
Μαστίχα
Μοναδικός θησαυρός που καλλιεργείται μόνο σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, το μαστιχόδεντρο χαρίζει τα πολύτιμα δάκρυά του, την αρωματική μαστίχα! Μπορείτε να την απολαύσετε μόνη της ως "υποβρύχιο" γλυκό ή ως αρωματικό σε λικέρ, ούζο, κουλουράκια, ακόμα και τσίχλες! Η τεχνική μαζέματος της μαστίχας ονομάζεται "κέντος", καθώς οι μαστιχοπαραγωγοί κεντούν, δηλαδή χαράσσουν, τα δέντρα με ένα ειδικό εργαλείο το "κεντητήρι".
Εσπεριδοειδή
Η Χίος φημίζεται για τα μοναδικής ποιότητας εσπεριδοειδή, τα ζουμερά πορτοκάλια της και το διάσημο μανταρίνι της! Μην φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε λεμονανθούς, το ντόπιο και πολύ αρωματικό γλυκό του κουταλιού!
Ζυμαρικά Χίου
Παραδοσιακά χειροποίητα στριφτά μακαρόνια που αξίζει να δοκιμάσετε
Μαστέλο
Πλούσιο αγελαδινό χιώτικο γάλα, ισορροπημένο, με τις απαραίτητες πρωτεΐνες, το λίπος, τις βιταμίνες και τα άλατα, που πρέπει να το δοκιμάσεις ψητό στη σχάρα
Μασουράκια
Το παραδοσιακό γλυκό του νησιού είναι κράμα αμυγδάλου, μαστίχας και κρούστας. Αν δεν το δοκιμάσεις, χάνεις, γιατί είναι μοναδικό σε όλον τον κόσμο.
Χιώτικα ποτά
Το νησί σας προσφέρει απλόχερα αρωματικά λικέρ, όπως τη σούμα, ένα είδος τσίπουρου από σύκα και φυσικά το χιώτικο ούζο αρωματισμένο με γλυκάνισο, μάραθο, κόλιανδρο, άνθη λεμονιάς ή μαστίχα. Η Χίος βγάζει και τη δική της μπύρα από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο, χωρίς παστερίωση και φιλτράρισμα.
Καλή σας όρεξη!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: