Την Παρασκευή αναμένεται η κατάθεση των πορισμάτων των κομμάτων στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτήρισε την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ως χυδαία εργαλειοποίηση μέσω του αφηγήματος περί δήθεν συγκάλυψης. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά από ερώτημα του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε πως το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με μεταφορά αμυντικού υλικού ή καυσίμου.
Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο προκειμένου τα κόμματα να καταθέσουν τα πορίσματά τους, τα οποία θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα. Για αφήγημα συγκάλυψης από την αντιπολίτευση, που στηρίζεται σε παραποιημένα δεδομένα κάνει λόγο η κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επισήμανε: «Αναφέρομαι σε μια χυδαία εργαλειοποίηση της αντιπολίτευσης με ένα αφήγημα το οποίο θα καταρρεύσει απ’ ό,τι φαίνεται και θ’ αντιστραφεί, το αφήγημα της συγκάλυψης. Είναι άλλο πράγμα τα λάθη, αστοχίες ή απλά αμέλειες, ή το οτιδήποτε θα κρίνει η Δικαιοσύνη, που οδήγησαν μαζί με τα ανθρώπινα λάθη στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που δεν τα αρνούμαστε. Είναι άλλο πράγμα, το αφήγημα της συγκάλυψης, που το δημιούργησε η αντιπολίτευση, παραποιώντας δεδομένα και θεωρώ, η Δικαιοσύνη θα το αξιολογήσει, ότι όσο βγαίνουν στοιχεία και με νηφάλιο τρόπο παρουσιάζονται στους πολίτες, η συγκάλυψη θα γυρίσει 180 μοίρες ανάποδα και θα είναι μια αντίθετη συγκάλυψη, η συγκάλυψη της αλήθειας από την αντιπολίτευση».
Μιλώντας στο ΕΡΤNews, για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στα επίμαχα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας καθώς και στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης λέγοντας ότι «ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης ή ιδεολογικών πιστεύω, θέλουμε να λάμψει η αλήθεια». Μάλιστα, όπως είπε: «Πρέπει να αποφασίσουμε αν είμαστε με τα στοιχεία και με την επιστημονική γνώση ή αν είμαστε με τις θεωρίες συνωμοσίας. Όλες οι πραγματογνωμοσύνες, πλέον, συμφωνούν ότι δεν υπήρχε αδήλωτο φορτίο. Αυτό είναι κάτι το οποίο η ΑΑΔΕ επιβεβαίωνε όταν έκανε τον έλεγχο στο συγκεκριμένο τρένο και από το βίντεο, τα οποία όπως λέει η αστυνομία είναι γνήσια βίντεο, αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε επιπλέον φορτίο».
Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του δυστυχήματος των Τεμπών και της μεταφοράς αμυντικού υλικού ή καυσίμου, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών είπε ότι «Όπως με πληροφόρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ουδεμία μεταφορά στρατιωτικού υλικού πραγματοποιήθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Χώρας μας για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ή κρατών – μελών του ΝΑΤΟ κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023».
Ο Υπουργός Άμυνας απάντησε και σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου τονίζοντας ότι στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβησαν στον τόπο της τραγωδίας για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας επιβάτη – στελέχους των ενόπλων δυνάμεων.
Αίτημα για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του, σχετικά με την διαχείριση της σύμβασης 717 όταν ήταν υπουργός Μεταφορών, υπέβαλλε εκ νέου ο Χρήστος Σπίρτζης. «Αν και αυτή, τέταρτη φορά, μου στερηθεί το δικαίωμα να μιλήσω στη δικαιοσύνη τότε θα συνεχίσω τις πρωτοβουλίες σε άλλα επίπεδα τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του Χρήστου Σπιρτζη , ζήτησε με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ο Σωκράτης Φαμελος λέγοντας ότι «Επιθυμούμε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, γιατί η αλήθεια είναι ζήτημα Δημοκρατίας».
Το αίτημα Σπίρτζη απερρίφθη, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση του Νικήτα Κακλαμάνη το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών δεν προβλέπει τέτοια διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, με αίτηση του στον εφέτη ανακριτή ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος των Τεμπών ζητά να του γνωστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός οστών και δειγμάτων βιολογικού υλικού που εντοπίστηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και να του αποδοθούν αντίγραφα των βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.