Ο Έλληνας ερευνητής Γιώργος Παξινός που θεωρείται αυθεντία στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου, ανακάλυψε μια άγνωστη μέχρι τώρα περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο η οποία ενδεχομένως σχετίζεται με τις επιδέξιες κινήσεις, όπως το παίξιμο μουσικών οργάνων.
Μια νέα, άγνωστη μέχρι σήμερα, περιοχή στον εγκέφαλο του ανθρώπου ανακάλυψε ο Έλληνας καθηγητής της διασποράς Γιώργος Παξινός, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας.
Ο Έλληνας ερευνητής ονόμασε την περιοχή του εγκεφάλου «Ενδοσχοινιοειδή Πυρήνα». Βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ενώνεται ο εγκέφαλος με τον νωτιαίο μυελό. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο κάτω παρεγκεφαλιδικό σκέλος, μια περιοχή που ενσωματώνει και συνδυάζει τις αισθητηριακές και τις κινητικές πληροφορίες, προκειμένου να διορθώσει τη στάση του σώματος, την ισορροπία και τις μικρές επιδέξιες κινήσεις. Εντυπωσιακό είναι ότι η περιοχή αυτή απουσιάζει από μαϊμούδες και άλλα ζώα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γιώργος Παξινός είχε υποπτευθεί για την εν λόγω περιοχή στον εγκέφαλο εδώ και 30 χρόνια. Ωστόσο, μπόρεσε τώρα να αποδείξει την ύπαρξή της, χάρη σε καλύτερες μεθόδους ανίχνευσης και απεικόνισης.
«Δεν υπάρχει τίποτε πιο ευχάριστο για έναν νευροεπιστήμονα από το να εντοπίζει μια έως τώρα άγνωστη περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση υπάρχει το ξεχωριστό στοιχείο ότι αυτή η περιοχή είναι απούσα στις μαϊμούδες και στα άλλα ζώα. Πρέπει να υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι μοναδικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο πέρα από το μεγαλύτερο μέγεθός του και αυτή η περιοχή είναι πιθανώς ένα από αυτά», δήλωσε ο κ. Παξινός, μιλώντας στο ΑΠΕ.
Αυτό που μένει τώρα είναι «να προσδιορισθεί η λειτουργία αυτής της νεοανακαλυφθείσας περιοχής του εγκεφάλου. Τώρα που έχει χαρτογραφηθεί, θα είναι δυνατό να μελετηθεί από την ευρύτερη ερευνητική κοινότητα», πρόσθεσε ο ερευνητής.
Μιλώντας για τη λειτουργία της περιοχής, ο κ. Παξινός διευκρινίζει ότι μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν προς το παρόν.
«Πιθανώς βοηθά στον έλεγχο των επιδέξιων κινήσεων, όπως στο παίξιμο ενός μουσικού οργάνου. Δεν μπορώ να φαντασθώ έναν χιμπατζή να παίζει στο μπουζούκι τις ‘Περασμένες μου αγάπες', ένα τραγούδι πολύ απαιτητικό για το μπουζούκι, με τον ίδιο επιδέξιο τρόπο ενός ανθρώπου, όσο κι αν ο χιμπατζής αγαπούσε τη μουσική», εξήγησε, αστειευόμενος, ο ερευνητής.
Με την ανακάλυψη νέων περιοχών του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ασθένειες και να δοκιμάσουν νέες θεραπείες για διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, επιληψία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παξινός έχει υπάρξει πρωτοπόρος στη νευροανατομία και στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου. Οι περισσότεροι ερευνητές που μελετούν σήμερα τις νευρολογικές και τις ψυχιατρικές παθήσεις, είτε στους ανθρώπους είτε στα ζώα, χρησιμοποιούν τους δικούς του «άτλαντες» του εγκεφάλου, οι οποίοι περιγράφουν εξονυχιστικά τις διάφορες εγκεφαλικές δομές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ via sputniknews.gr