Αιτήσεις συνταξιούχων για αναδρομικά έως 8.880 ευρώ από Εισφορά Αλληλεγγύης

 
Νέες αιτήσεις για τη διακοπή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και την επιστροφή αναδρομικών 2 ετών που φτάνουν ως και 8.880 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι

Ενημερώθηκε: 22/11/18 - 08:11

Νέες αιτήσεις για τη διακοπή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και την επιστροφή αναδρομικών 2 ετών που φτάνουν ως και 8.880 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ κ.λπ.) ως τον Φεβρουάριο του 2019, αλλιώς το δικαίωμα επιστροφών θα παραγραφεί.

Η ΕΑΣ επιβάλλεται με ποσοστά 3% ως 14% στις κύριες, ή στο άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ μικτά και κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα αντισυνταγματική με την απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση και τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να διακόψουν την επιβολή της εισφοράς αυτής από 10/2/2017 που δημοσιεύτηκε η απόφαση.

Η απόφαση

Το καίριο σημείο που αφορά τα αναδρομικά αναφέρεται στη σελίδα 126 της απόφασης και λέει πως «δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους μπορεί καθεαυτή να ανατρέψει τη δημοσιονομική ισορροπία του κράτους, καθώς τα αναδρομικά από την ΕΑΣ, υπόκεινται σε διετή παραγραφή, ενώ οι επιστροφές θα μπορούσαν να γίνουν σε δόσεις».

Στην πράξη το Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει την επιστροφή αναδρομικών σε δόσεις για να μην επιβαρυνθεί απότομα ο Προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε αλλά όσες προσφυγές εκδικάζονται για συνταξιούχους του Δημοσίου που προσέφυγαν στο Ε.Σ. είναι θετικές και δικαιώνονται με επιστροφή αναδρομικών.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ορίζει διετή παραγραφή αναδρομικών από την ημερομηνία της απόφασης.

Οι αιτήσεις των συνταξιούχων είναι απαραίτητο να υποβληθούν γιατί μετά τις 10 Φεβρουαρίου δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά ακόμη και αν προσφύγουν στα δικαστήρια.

Τα αναδρομικά από 10/2/2017 ως 10/2/2019 ξεκινούν ανάλογα με το ποσό σύναξης από 1.050 ευρώ και φτάνουν ως και 8.880 ευρώ ή και παραπάνω.

Η ΕΑΣ είχε ψηφιστεί με τους νόμους 3863 και 3865 της κυβέρνησης Παπανδρέου στο πρώτο Μνημόνιο του 2010. Ενα χρόνο μετά με το νόμο 4002/2011 στο άρθρο 2, η ίδια κυβέρνηση αύξησε την εισφορά φτάνοντάς την ως το 14%, αντί ως 10% για το Δημόσιο, και αντίστοιχα μετέβαλε τα ποσοστά της ΕΑΣ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) με το άρθρο 44 του νόμου 3986/2011.

Αιτήσεις διακοπής της παράνομης κράτησης έχουν γίνει, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν ότι δικαιούνται όχι μόνον διακοπή αλλά και αναδρομικά από 10/2/2017 μέχρι σήμερα και πάντως όχι πέραν της 10/2/2019.

Χειρόγραφα

Ο Ελεύθερος Τύπος δημοσιεύει σήμερα τις δυο αιτήσεις, μια για το Δημόσιο και μια για τον ΕΦΚΑ, με το κείμενο για τη διακοπή και τα αναδρομικά της ΕΑΣ.

Για τις εν λόγω αιτήσεις δεν έχει δημιουργηθεί ούτε στο ΓΛΚ αλλά ούτε στον ΕΦΚΑ ειδική πλατφόρμα ώστε να υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Για το λόγο αυτό οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ζητήσουν τα έντυπα από τα Ταμεία τους και να υποβάλουν αιτήσεις είτε αυτοπροσώπως είτε και ταχυδρομικώς, εκτός και αν ο ΕΦΚΑ ανοίξει νέα ηλεκτρονική αίτηση ειδικά για την ΕΑΣ.

Μέχρι -και αν θα γίνει- οι συνταξιούχοι του Δημοσίου να υποβάλουν τις αιτήσεις στο ΓΛΚ ενώ οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και άλλων Ταμείων στον ΕΦΚΑ.

Χωρίς αίτηση διακοπής ΕΑΣ και επιστροφής αναδρομικών ως τις 9/2/2019, εκείνο που μπορούν να ζητήσουν με αίτηση από 10/2019 είναι μόνον η διακοπή της ΕΑΣ χωρίς δικαίωμα αναδρομικών.

Για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ισχύει η ίδια προθεσμία αν ληφθεί υπόψη ότι ο περιορισμός που έθεσε το Ε.Σ. για το Δημόσιο, για διετή παραγραφή των αναδρομικών, θα ισχύσει «νομολογιακά» και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος