Οι συντάξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

 
Οι συντάξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Ενημερώθηκε: 12/09/18 - 08:10

Οι θεσμοί επέστρεψαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας, χτες συναντήθηκαν με εκπροσώπους κομμάτων (Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι). και σήμερα το πρωί θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη στον χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα γίνει και μία εμβόλιμη αύριο, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εκπροσωπεί πλέον συνολικά την κυβέρνηση για όλα τα θέματα (ακόμα και για τα θέματα των συντάξεων), χωρίς την παρουσία άλλων υπουργών όπως γινόταν επί Μνημονίων. Οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αποκλειστικά θα συναντούν, θα ενημερώνουν και θα δίνουν εξηγήσεις για οποιοδήποτε θέμα (και των άλλων υπουργείων ακόμα) άπτεται των δεσμεύσεων και της αξιολόγησης.

Στην παρούσα φάση οι ξένοι πρωτίστως θα ακούσουν, θα ζητήσουν διευκρινίσεις και θα αναχωρήσουν χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους, η ελληνική πλευρά θα ανοίξει επισήμως το φάκελο των συντάξεων.

Από τις επισημάνσεις του στις συναντήσεις τους με εκπροσώπους των κομμάτων, προέκυψε πως οι θεσμοί θεωρούν το μέτρο των συντάξεων δημοσιονομικά ουδέτερο, με την έννοια ότι αντισταθμίζεται από τα αντίμετρα και επομένως αν δεν κοπούν οι συντάξεις και κοπούν τα αντίμετρα, δεν θα υπάρχει επίπτωση στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμφώνησε ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να είπε σε εκπρόσωπο κόμματος πως ταυτόχρονα το ΔΝΤ θεωρεί το μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα. Κάτι που έχει κατ’ επανάληψιν υποστηρίξει το Ταμείο, επικαλούμενο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Από τις χθεσινές επαφές με τα κόμματα προκύπτει ότι οι θεσμοί επιμένουν στις θέσεις τους, με την Κομισιόν να κινείται σε πιο ελαστική γραμμή στο θέμα των συντάξεων και το ΔΝΤ να επιμένει στον διαρθρωτικό χαρακτήρα του μέτρου.

Οι Βρυξέλλες, όπως έχει φανεί εδώ και καιρό, είναι θετικές στο να διευκολύνουν την κυβέρνηση αλλά για να μην εμπλακούν στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες εν όψει πρόωρων εκλογών, έχουν βγάλει από το κάδρο το σενάριο της αναβολής (εξάμηνης ή ετήσιας) εφαρμογής του μέτρου, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε πρόβλημα στην επόμενη Βουλή. Γι’ αυτό, η Κομισιόν φέρεται διατεθειμένη να υποστηρίξει είτε την κατάργηση του μέτρου είτε τη μερική εφαρμογή του, με μικρότερη μείωση από το 18%.

Σε κάθε περίπτωση, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν τώρα, αλλά πιθανότατα τον Νοέμβριο, με την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Ρέγκλινγκ

Ο κ. , πάντως, σε συνέντευξή του στο Capital ξεκαθάρισε ότι το δημοσιονομικό πακέτο που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2017 περιελάμβανε και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και επομένως αυτό είναι μέρος της συμφωνίας. «Αυτό το πακέτο ήταν σημαντικό για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, που επέτρεψε σημαντικές εκταμιεύσεις και εκτεταμένα μέτρα ανακούφισης του χρέους», είπε.

Μάλιστα, ο ίδιος προσέθεσε ότι ένας λόγος για τον οποίο αυξήθηκαν πρόσφατα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, πέραν των εξελίξεων σε Αργεντινή, Τουρκία και Ιταλία, είναι «οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

«Συνεπώς», τόνισε με νόημα, «συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η καλύτερη εξασφάλιση για την πρόσβαση στις αγορές».