Σενάριο το οποίο αφήνει σε εκκρεμότητα το θέμα των συντάξεων έως τον Απρίλιο του 2019 εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις πιέσεις της κυβέρνησης για μη περικοπή τους από 1/1/2019, χωρίς όμως να δίνει από τώρα οριστική απάντηση στο αίτημά της. Οι σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση ξεκίνησαν σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων, αλλά και σε επίπεδο Euroworking Group, ενόψει της άφιξης της αντιπροσωπείας των θεσμών από Δευτέρα στην Αθήνα, όπου το κυρίαρχο θέμα θα είναι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2019.
Πληροφορίες από πηγές των θεσμών αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο με το οποίο προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις η Κομισιόν παραμένει η περικοπή των συντάξεων, κανονικά από 1/1/2019.
Ενόψει όμως των αναμενόμενων κυβερνητικών πιέσεων και των επιχειρημάτων περί υπερπλεοναμάτων, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν φέρεται να έχει διαμορφώσει ένα plan B, σύμφωνα με το οποίο οι αποφάσεις θα περιμένουν την ανακοίνωση των οριστικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2018 από την Eurostat, τον Απρίλιο του 2019.
Παρότι η αβεβαιότητα για τους συνταξιούχους δεν αίρεται, μια τέτοια λύση δίνει εκ των πραγμάτων μια ανάσα στην κυβέρνηση και τη διευκολύνει να διαμορφώσει τον εκλογικό σχεδιασμό της, μεταθέτοντας το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση, αφού στην πράξη, εάν γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάιο, θα πάμε στις κάλπες με το θέμα σε εκκρεμότητα.
Πάντως, τίποτα δεν θα κριθεί προτού συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα μέρη και κυρίως η Γερμανία, η οποία προς το παρόν φέρεται να κινείται σε αρνητική γραμμή.
Τα αντίμετρα
Σε περίπτωση συμφωνίας στο plan B της Κομισιόν, πάντως, το σενάριο προβλέπει ότι δεν θα εφαρμοστούν ούτε τα αντίμετρα που είχαν προβλεφθεί για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα ενοικίου, αλλά και το επίδομα πρώτου και δεύτερου παιδιού, σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, επέκταση του μέτρου της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα σε όλο τον πληθυσμό, μέτρα ενίσχυσης της εργασίας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στο σύνολό τους. Εναλλακτικά, για να εφαρμοστούν θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα.
Αλλαγή γραμμής
Η Κομισιόν ήταν πιο ελαστική στο θέμα της περικοπής των συντάξεων. Είχε άλλωστε αμφισβητήσει την αναγκαιότητα του μέτρου όταν είχε επιβληθεί, ουσιαστικά, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2017. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα κάποια στελέχη της, προεξάρχοντος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί. Η στάση τους ενίσχυε τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, στελέχη της οποίας έσπευδαν να προεξοφλήσουν –λιγότερο ή περισσότερο ανοικτά– την απόσυρση του μέτρου. Στη συνέχεια, όμως, και η Κομισιόν υποχρεώθηκε να μετακινηθεί σε πιο αυστηρή στάση, καθώς εκτός από το ΔΝΤ, υπέρ της εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις τάσσονται ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την ΕΚΤ, η μη ανατροπή ενός θεσμοθετημένου μέτρου, διαρθρωτικού χαρακτήρα, με σημαντική επίδραση στο χρέος σε βάθος χρόνου είναι πρωτίστως θέμα αξιοπιστίας έναντι των αγορών.
Για τις κυβερνήσεις που αντιδρούν, όπως η γερμανική και η ολλανδική, υπάρχει και εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλοί που θα τις κατηγορήσουν ότι έδωσαν στην Αθήνα την ελάφρυνση του χρέους, κι αυτή αμέσως μετά άρχισε να «ξηλώνει το πουλόβερ». Υπό την πίεση αυτών, η Κομισιόν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με γραμμή ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν και να ισχύσει η περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019. «Οσα συμφωνήθηκαν να ισχύσουν και τα μέτρα και τα αντίμετρα, και αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πάρει άλλα μέτρα υπέρ των συνταξιούχων, μπορεί να το κάνει αξιοποιώντας τα υπερπλεονάσματα. Ας δώσει 13η σύνταξη», λέει πηγή της Κομισιόν.
Από την πλευρά της, ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που έρχονται αύριο στην Αθήνα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σε τεχνικό επίπεδο επιδιώκει να τεκμηριώσει ότι η μη περικοπή των συντάξεων δεν θα επηρεάσει ούτε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ούτε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σε πολιτικό επίπεδο, προσπαθεί να πείσει το Eurogroup και το Euroworking Group πως η μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου δεν αποτελεί πρόκριμα και για άλλες ανατροπές μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: