Κραυγή αγωνίας για την ανεργία των νέων στη Βόρεια Ελλάδα και τη μετανάστευση

 
Κραυγή αγωνίας για την ανεργία των νέων στη Βόρεια Ελλάδα και τη μετανάστευση

Ενημερώθηκε: 05/09/18 - 10:43

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν τα συνδικάτα της Βόρειας Ελλάδας από το βήμα της ετήσιας ενημέρωσης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων των πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης υπογράμμισαν ότι τα ποσοστά της ανεργίας είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, παρουσίασαν τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κάθε νομού και απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ το Σάββατο, ημέρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Οπως επεσήμαναν η ανεργία στους νέους ξεπερνά ακόμη και το 60% σε νομούς όπως της Κοζάνης αλλά και της Καστοριάς όπου η φυγή στο εξωτερικό έγινε λύση ανάγκης για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ενδεικτικά είναι σύμφωνα με την ενημέρωση από τους προέδρους των ΕΚ,-όπως αναφέρει η ιστοσελίδα voria.gr- τα στοιχεία που παρέθεσαν ανά νομό:

Στη Φλώρινα, τον φτωχότερο νομό της Κεντρικής Μακεδονίας η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών φτάνει στο 78%.

Στην Κατερίνη η ανεργία είναι στον νομό είναι στο 25%, ωστόσο υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι που πια δεν δηλώνονται στον ΟΑΕΔ.

Στην Ξάνθη, η ανεργία ακολουθεί αυξανόμενη πορεία και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη έχει ξεπεράσει το 45%. «Πάρα πολλοί οικοδόμοι από την Ξάνθη έχουν μεταναστεύσει για εργασία στο Κατάρ, για τις υποδομές στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανέφερε ο κ. Μπεμπεκίδης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περίπου 200 σε κάθε περιοχή εκεί, έχουν κάνει ελληνικές κοινότητες αλλά σιγά σιγά θα αρχίσουν να επιστρέφουν γιατί τελειώνουν οι εργασίες και θα προστεθούν στις καταστάσεις ανέργων στην περιοχή μας»

Στην Πέλλα υπάρχει μεγάλο ποσοστό χαμηλόμισθης εργασίας. Παράλληλα, στα ύψη είναι και η ανεργία, αφού στην περιοχή, στα 13.000 άτομα που αποτελούν το σύνολο του εργατικού δυναμικού, υπάρχουν 7.014 άνεργοι με το ποσοστό να φτάνει στο 54%.

Στη Χαλκιδική το το ποσοστό ανεργίας το καλοκαίρι είναι στο 25% το χειμώνα όμως αυξάνεται κατακόρυφα.

Στις Σέρρες στα 8 χρόνια των μνημονίων άνοιξαν 344 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.753, στον κλάδο του εμπορίου άνοιξαν 1.031 και έκλεισαν 2.953, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 1.663 και έκλεισαν 4.081.