Το άρθρο της Anne Rovan στην εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στις ανησυχίες που συνεχίζει να προκαλεί στις Βρυξέλλες, η κρίση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στο μεταναστευτικό ζήτημα. Τίτλος του κειμένου Pourquoi le malade turc inquiète l’Europe.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά την μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας από την αρχή της χρονιάς, δεν υπάρχει ακόμα πανικός στις αγορές, όμως, η χώρα, η οποία επιμένει πάντα να μην αυξάνει τα επιτόκιά της, οδεύει κατευθείαν στη φωτιά.
Το Παρίσι και το Βερολίνο πολλαπλασιάζουν τις διπλωματικές κινήσεις προς την τουρκικη ηγεσία ενώ συγχρόνως ο τόνος της Άγκυρας απέναντι στην Ευρώπη έχει μαλακώσει σημαντικά, τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας κάποια δειλά δείγματα ανοίγματος, όπως η πρόσφατη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών και του υπευθύνου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.
Πέρα όμως των οικονομικών προβλημάτων, αυτό που ανησυχεί τους ευρωπαίους είναι το μεταναστευτικό ζήτημα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δεν τίθεται θέμα ψύχρανσης με τις τουρκικές αρχές. Μόλις εννέα μήνες από τις ευρωεκλογές και ενω ο λαϊκισμός συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, μία αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Άγκυρας, θα είχε τρομακτικές πολιτικές συνέπειες στους κόλπους της Ε.Ε.
Από την άλλη, αντίθετα με τις φήμες, κανένα πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης για την Τουρκία δεν συζητείται στις Βρυξέλλες, με το Παρίσι και το Βερολίνο να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
— Οι ΗΠΑ πρέπει να μοιραστούν τις πληροφορίες που έχουν για τους τρομοκράτες στη Συρία , υποστηρίζει η Τουρκία, σύμφωνα με κείμενο της Hannah Lucinda Smith στην εφημερίδα Times. Τίτλος: US must share its intelligence on Syria rebels, says Turkey.
Η Τουρκία πρότεινε στις ΗΠΑ να μοιράζονται πληροφορίες με τη Ρωσία και το Ιράν σχετικά με τις εξτρεμιστικές ομάδες της Συρίας προκειμένου να αποτρέψουν αυτό που θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση του επταετούς πολέμου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλουu δήλωσε σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τους Times ότι η πρόταση προκλήθηκε από την πληροφορία ότι επίκειται επίθεση των δυνάμεων του Προέδρου Άσαντ στο οχυρό των ανταρτών στην επαρχία Idlib.
Το ζήτημα του ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης είναι κεντρικό, δεδομένου ότι ο Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας και των ιρανικών δυνάμεων, επιμένει ότι οποιαδήποτε επίθεση σε πολιτικές περιοχές που ελέγχονται από εξτρεμιστές θα είναι δικαιολογημένη.
Η Τουρκία και η Δύση φοβούνται μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή και ένα ακόμα κύμα προσφύγων στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα. «Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι εξτρεμιστής και ποιος δεν είναι επειδή όλοι έχουν κατασκόπους στο έδαφος», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
«Τώρα προτείνουμε σε όλους να συνεργαστούμε για να διαχωρίσουμε τις τρομοκρατικές ομάδες από τους πολίτες. Σε ορισμένες περιοχές είναι εντελώς διαχωρισμένες. Σε μερικές περιοχές αναμιγνύονται, όπως στις πόλεις. Έτσι δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά μπορούμε να το κάνουμε μαζί».
Ο Άσαντ επιμένει ότι θα πάρει πίσω κάθε ίντσα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών υπό de facto τουρκικό έλεγχο. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα δήλωσε ότι θα παραδώσει αυτές τις περιοχές στο συριακό κράτος, αλλά μόνο μετά από μια πολιτική επίλυση.
«Αυτές οι περιοχές είναι το έδαφος της Συρίας και εμείς σεβόμαστε πλήρως την ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να σφραγίσουμε τα σύνορά μας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών θα διευρύνει το ρόλο της ως μεσολαβητή μεταξύ των μερών της σύγκρουσης.
Πηγή: