Το τρένο του F-35 το χάσαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Μόνο για αγορά του μπορούμε να μιλάμε ,την ώρα που η Τουρκία είναι για τα καλά στο πρόγραμμα ,όπως προκύπτει και απ΄ όσα είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τ.Μάτις, στην προσπάθειά του να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο Κογκρέσο για την παράδοση των αεροσκαφών στην Άγκυρα. Θα προλάβουμε τα τρένα που έρχονται; Ο λόγος για τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη που έρχονται. Και χρησιμοποιούμε πληθυντικό, γιατί απ΄ ότι φαίνεται υπάρχουν σχέδια και για δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος, στον σχεδιασμό και την κατασκευή του θέλει να εμπλακεί και η αμερικανική Boeing.
Το ένα αεροσκάφος έχει συμφωνηθεί να κατασκευαστεί από την Γερμανία και τη Γαλλία. Αναμένεται το 2040. Στο Farnborough Airshow όμως ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Gavin Williamson, αποκάλυψε ότι το Λονδίνο βλέπει θετικά τον σχεδιασμό και παραγωγή και δεύτερου αεροσκάφους. Έργο που θα αναλάβουν η BAE Systems, η ιταλική Leonardo, η MBDA και η Rolls Royce.
Η ονομασία του; “Θύελλα”, σύμφωνα μ΄ όσα είπε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.
Το Λονδίνο σκοπεύει να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια λίρες και να δημιουργεί εταιρικές σχέσεις με άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Σουηδία, που έχει το επιτυχημένο Gripen.
Το Reuters μετέδωσε ότι για τη “Θύελλα” εκφράζει ενδιαφέρον συμμετοχής και η Boeing, η οποία έχει ως ατού τις επιτυχίες του F-18 και του F-15. Η συμμετοχή της Boeing θεωρείται κάτι παραπάνω από απαραίτητη , αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βρετανική αεροναυπηγική βιομηχανία έχει να παράξει μαχητικό αεροσκάφος από τη δεκαετία του ’60.
Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα ενδιαφερθεί να ενημερωθεί για τα νέα “προϊόντα” ,με την προοπτική να έχει συμμετοχή όπως και όπου μπορεί. Η αναβάθμιση των 85 F-16 δεν αρκεί στην ΠΑ, επιτελείς της οποίας επισημαίνουν χρόνια τώρα ότι θα ΄πρεπε να ΄χουμε κάνει ήδη το επόμενο βήμα για την ανανέωση του αεροπορικού μας στόλου.
Πηγή: