Νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε Μέγαρα και πιθανόν στη Βοιωτία

 
 Νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στα Μέγαρα - Πιθανό κρούσμα και στη Βοιωτία

Ενημερώθηκε: 05/07/18 - 17:31

ιού του Δυτικού Νείλου

Μετά τα Μέγαρα Αττικής, όπου την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός του Δυτικού Νείλου πλήττοντας τέσσερα άτομα, ένα ακόμη κρούσμα της λοίμωξης δηλώθηκε με πιθανό τόπο έκθεσης του ασθενή την περιοχή της Τανάγρας Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών, έχει οδηγήσει σε νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα επτά άτομα. Ο νεότερος ηλικιακά ασθενής είναι 13 χρόνων και ο μεγαλύτερος 66 χρόνων. Δύο ασθενείς παραμένουν ακόμη νοσηλευόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Το περιστατικό που δηλώθηκε από την Τανάγρα χαρακτηρίζεται ως πιθανό διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εργαστηριακή διερεύνησή του.

Ωστόσο, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν και άλλα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας, γνωρίζοντας πως η πορεία του μόλις ξεκίνησε αλλά και ότι πρόκειται για έναν απρόβλεπτο, όπως τον χαρακτηρίζουν, ιό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει πως η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σύμφωνα με το Κέντρο, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κλπ. Επιπρόσθετα, συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/ περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).