Σενάρια «συνταξιοδότησης» εν ενεργεία «γαλάζιων» βουλευτών εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη

 
Σενάρια «συνταξιοδότησης» εν ενεργεία «γαλάζιων» βουλευτών εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ενημερώθηκε: 30/04/18 - 20:36

Εισήγηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, από στενούς του συνεργάτες, για τη «συνταξιοδότηση» εν ενεργεία «γαλάζιων» βουλευτών, φέρεται να έχει γίνει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο σχεδιασμός όσων συμβουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να εφαρμοστεί ένας συνδυασμός κριτηρίων που θα περιλαμβάνει πλαφόν κοινοβουλευτικών θητειών και ηλικιακό όριο, ώστε να γίνει το όχημα της «ανανέωσης» για να επικυρωθούν η νέα ανθρωπογεωγραφία και η αλλαγή των συσχετισμών της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ».

Σε αυτό το πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με την «Δημοκρατία» εντάσσεται και «το ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη τη Μεγάλη Τρίτη και τις επιλεκτικές διαρροές που ακολούθησαν από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. περί «αποστρατείας» του πρώην προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι κοντεύει να περάσει ένας μήνας από τότε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν τοποθετήθηκε προσωπικά δημοσίως για να κλείσει το θέμα της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, ενώ τα «γαλάζια» στελέχη, κατόπιν του θορύβου που προκλήθηκε και των αντιδράσεων που προκάλεσαν αυτές οι διαρροές, με δημόσιες δηλώσεις τους διαβεβαίωσαν ότι τελικώς θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας» «στην πραγματικότητα, μέσω του Βαγγέλη Μεϊμαράκη γινόταν ένα crash test, μια προσπάθεια να σφυγμομετρήσουν όσοι εκ των επιτελών του κ. Μητσοτάκη εισηγούνται τις «μαύρες λίστες» το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «περπατήσουν» τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μοσχάτο, ασχέτως αν με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, βυθίζοντας τη Ν.Δ. στην εσωστρέφεια. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν η συζήτηση Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη πήγε στα περί ανανέωσης και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θέλοντας να ανιχνεύσει τις προθέσεις του συνομιλητή του, του είπε μεταξύ άλλων «τον έχω κάνει τον κύκλο μου. Εάν δεν θέλεις να είμαι στα ψηφοδέλτια, να μου το πεις», η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να τον ευχαριστήσει που τον «διευκολύνει» και να προσθέσει με νόημα: «Κρίμα που δεν το σκέφτονται έτσι κι άλλοι».

Τι λένε οι πληροφορίες

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» έχει ως εξής:

«Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αν εφαρμοστεί στην πράξη το σχέδιο για πλαφόν κοινοβουλευτικών θητειών και ορίου ηλικίας, τότε, με βάση αυτά τα κριτήρια, θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα -για αποστρατεία-, πέραν των τριών πρώην προέδρων του κόμματος, στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιώργος Βαγιωνάς, ο Θανάσης Μπούρας, κάποιοι που είναι στο όριο, όπως ο Κώστας Τασούλας, ο Θανάσης Δαβάκης ή και ο Ανδρέας Κουτσούμπας, και ενδεχομένως και άλλοι. Πάντως, οι προαναφερθέντες βρίσκονται στη «διακεκαυμένη ζώνη», καθώς κάποιοι εξ αυτών, είτε είναι γεννημένοι τη δεκαετία του 1940 και στις αρχές του 1950 είτε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και στις αρχές του 1960, έχουν κοινοβουλευτικό βίο που ξεκινά από τις αρχές του 1990. Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς εκλέγονται στις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου της Αττικής (Α', Β' Αθήνας, Β' Πειραιά, Αττικής).

Ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη συζητήσει το ζήτημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Γιάννης Τραγάκης, άλλωστε, είχε αποκαλύψει ότι αποστρατεύεται αφού συζήτησε με τον πρόεδρο της Ν.Δ., αλλά τελικώς ατύχησε, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκοψε» και τον γιο του, Παναγιώτη Τραγάκη, από τις «γαλάζιες» λίστες μετά την προαναγγελία του πατέρα Τραγάκη για τον διάδοχό του στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Μέρος της προετοιμασίας για το «crash test» με τον Β. Μεϊμαράκη αποτελούσε και ο αποκλεισμός της Ντόρας Μπακογιάννη από υπουργικό ή πολιτειακό αξίωμα στο μέλλον, που γνωστοποιήθηκε μέσω συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κυριακάτικη εφημερίδα παραμονές του 11ου Συνεδρίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο όνομα της καταπολέμησης της οικογενειοκρατίας».

Τότε, η περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη έδωσε την αφορμή για να αρχίσουν να δημοσιοποιούνται μέσω του Τύπου και να διακινούνται σενάρια και πληροφορίες και για το αβέβαιο του μέλλοντος των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Αλλά και η περίπτωση Τραγάκη αξιοποιήθηκε από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επικοινωνιακά, για να δοθεί το μήνυμα της αποφασιστικότητας του προέδρου να αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. και να μην αισθάνεται κανείς ασφαλής ότι έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων θέση στα ψηφοδέλτια».

Μηνύματα

«Την ύπαρξη του σεναρίου της αποστρατείας των γηραιότερων και παλαιότερων κοινοβουλευτικών της Ν.Δ. ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν, με αποδέκτη το Μοσχάτο, ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Ντόρα Μπακογιάννη, την Τετάρτη, από το Πολεμικό Μουσείο. Και μάλιστα, τα μηνύματα αυτά γίνονται ακόμα πιο ηχηρά, καθώς εστάλησαν παρόντος του Κώστα Καραμανλή. Ειδικά η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν σαφής μιλώντας για συστράτευση «παλιών και νέων στελεχών», ενώ δικαιολογώντας την παρουσία της στην εκδήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη τόνισε ότι η δύναμη της Ν.Δ. είναι η συνύπαρξη των διαφορετικών απόψεων και η σύνθεση των διαφωνιών.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις «γαλάζια» στελέχη, όταν τοποθετούνται δημοσίως για το ζήτημα της ανανέωσης, δεν παραβλέπουν να επισημαίνουν ότι αυτή δεν είναι κατ' ανάγκη θέμα ηλικίας. Πάντως, το γεγονός ότι υπάρχει παρασκηνιακά η συζήτηση για αποστρατείες βουλευτών και υποψηφίων, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές, συνεχίζει να προκαλεί δυσφορία στο εσωτερικό της Ν.Δ. Μάλιστα, υπάρχουν στελέχη του κόμματος τα οποία στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζονται με πολύ σκληρά λόγια κατά συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. και μιλούν για δημιουργία «παραομάδας» δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη με σκοπό τον «έλεγχο του κόμματος».

Στο ίδιο κλίμα, κατά καιρούς έχουν εκφραστεί από διάφορες πλευρές παράπονα και γκρίνιες για «υπερπροβολή» στελεχών από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών και για επιβολή υποψηφιοτήτων βουλευτών μέσω των social media, όπου εμφανίζονται οι ίδιοι ως έχοντες προνομιακές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε βάρος παλαιότερων στελεχών. Οι αντιδράσεις έχουν διατυπωθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε διάφορες φάσεις, ακόμα και σε συνεδριάσεις κομματικών οργάνων. Μάλιστα, έχει υποχρεωθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρέμβει για να «μαζέψει» την κατάσταση».

«Συνταξιοδότηση» μέσω Βρυξελλών

«Χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο που εισηγούνται συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, θεωρείται βέβαιο ότι θα εξαντληθεί κάθε πιθανότητα μέχρι την τελευταία στιγμή. Καθώς φαίνεται, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τις αποστρατείες από τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Ενα από αυτά φαίνεται ότι περνά από τις... Βρυξέλλες. Το ενδεχόμενο πρότασης στον Μεϊμαράκη να μετακομίσει στην Ευρωβουλή είναι ένα, και φέρεται ότι του την κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολύκροτη συνάντηση του Κολωνακίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να χρυσώσει το χάπι της πρότασης για αποστρατεία από τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Ερώτημα παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι εκτός των σχεδιασμών του για το μέλλον το να μετακομίσει στην Ευρώπη ως επίτροπος, και μάλιστα σε θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Ωστόσο, έως το 2019, που ολοκληρώνεται η θητεία των νυν επιτρόπων, ο χρόνος είναι αρκετός και οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται πυκνές. Το βέβαιο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι εκ των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. που στηρίζουν το «άνοιγμα» του Μοσχάτου προς τη Χαριλάου Τρικούπη και το «φλερτ» με στελέχη ή πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ για ένταξη στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας άλλωστε «απαραίτητο εταίρο» για τη Ν.Δ. το Κίνημα Αλλαγής. Βέβαιο είναι επίσης ότι οι σκέψεις για μετάθεση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αντί της τοποθέτησής τους στις εκλογικές περιφέρειές τους, συναντά την άρνηση τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Κώστα Καραμανλή».

Ποιοι δημοσιογράφοι «παίζουν» ως υποψήφιοι με τη «γαλάζια» παράταξη

«Στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια είναι εντατικές οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή «εκπροσώπων του Τύπου» και ιδίως εκείνων των εν ενεργεία δημοσιογράφων που διακρίθηκαν μετά το 2015 για τον σκληρό αγώνα που έδωσαν και δίνουν κατά των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ με τα γραπτά τους και τον δημόσιο λόγο που αρθρώνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπου εργάζονται, στηρίζοντας το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ.

Τέτοιες περιπτώσεις, που είτε έχουν κλειδώσει είτε είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν, είναι ο Αντώνης Πανούτσος, στη Β΄ Αθηνών κατά πάσα πιθανότητα, ο Γιάννης Λοβέρδος στην Α΄ Αθηνών και ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» Δημήτρης Μαρκόπουλος στη Β΄ Πειραιά. Το όνομα του πρώην παρουσιαστή του Σκάι Κωνσταντίνου Μπογδάνου (σήμερα εργάζεται στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος») που έχει στενές σχέσεις με τον Αδωνι Γεωργιάδη εξακολουθεί να ακούγεται και να παίζει για μια θέση στα ψηφοδέλτια της Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. Υποψήφια αναμένεται να είναι στην Α΄ Θεσσαλονίκης και η Σοφία Αλατζά. Σε συζητήσεις για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Αιτωλοακαρνανία βρισκόταν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

Κατά πληροφορίες υπήρξαν σκέψεις για υποψηφιότητα στις «γαλάζιες» λίστες και του Βασίλη Χιώτη, αλλά δεν φαίνεται να προχώρησαν, ενώ κατά καιρούς έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα σε αυτή την κατηγορία, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση του Γιάννη Πρετεντέρη, αλλά και άλλων.

Βεβαίως, ήδη στη Ν.Δ. υπάρχουν στελέχη που προέρχονται από τον δημοσιογραφικό χώρο και κατέχουν επιτελική θέση, είτε ως ενεργεία βουλευτές είτε ετοιμάζεται η μεταπήδησή τους στα ψηφοδέλτια για μια βουλευτική έδρα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν περιπτώσεις όπως είναι η εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η υποψηφιότητα της οποίας έχει κλειδώσει για την Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ τη μεταπήδησή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο μέσω μιας θέσης υποψήφιου βουλευτή ετοιμάζει και ο επίσης ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Μάλιστα, οι δύο ευρωβουλευτές ήταν από τα πρώτα στελέχη που στήριξαν δημοσίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή και χωρίς αστερίσκους».

Περιοδείες

«Από εκεί και πέρα, ήδη σε περιοδείες, δίνοντας εκλογικό αγώνα, βρίσκεται εδώ και καιρό ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος θα κατέβει υποψήφιος στην Καβάλα, ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σπύρος Καπράλος, το όνομα του οποίου παίζει είτε για τη Φθιώτιδα, που είναι ο τόπος καταγωγής του, είτε για την Αθήνα, καθώς στη Φθιώτιδα φαίνεται να υπάρχει έντονος συναγωνισμός, ενώ εκεί εκλέγεται ήδη ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Η πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων στην ΕΡΤ Πηνελόπη Γαβρά, στενή συνεργάτιδα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά τη θητεία του τελευταίου ως προέδρου της Ν.Δ., φαίνεται να φλερτάρει με μια θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στην Αρκαδία, χωρίς πάντως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Στην κατηγορία των δημοσιογράφων πρώην βουλευτών που θα είναι υποψήφιοι είναι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στη Β΄ Αθηνών και πολύ κοντά βρίσκονται οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Αργύρης Ντινόπουλος, ενώ στην Α΄ Αθηνών υπάρχει και η Φωτεινή Πιπιλή. Στη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα εν ενεργεία βουλευτές δημοσιογράφοι είναι η Σοφία Βούλτεψη, ο Σίμος Κεδίκογλου, η Αννα Καραμανλή, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Γιάννης Ανδριανός. Στην Πειραιώς πάντως σκοπεύουν να συνεχίσουν να μετρούν ονόματα σε δημοσκοπήσεις για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κ. Παπακώστα για νέο πολιτικό φορέα: «Κουβεντιάζω με όλους εκτός από τα άκρα»

Δήμος Βερύκιος: Στο Μαξίμου στοιχεία από την Ευρώπη για στέλεχος της ΝΔ που διαχειρίστηκε offshore

Κόντρα Κρανιδιώτη-Liberal με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της «Νέας Δεξιάς» στον Πάνο Καμμένο​​​​​​​

Παπακώστα-Αντώναρος-Καραχάλιος: Εμείς νιώθουμε και νοιαζόμαστε τους εργαζόμενους​​​​​​​