Σε «περιπλεγμένη περιπλοκή» εξελίσσεται η υπόθεση με τη μίσθωση δύο φρεγατών Fremm από τη Γαλλία, με την μεν κυβέρνηση να αφήνει να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις με τη Γαλλία αφορούν μια ευρεία γκάμα πιθανοτήτων ως προς τη ναυτική συνεργασία και δεν περιορίζονται στην πιθανή ενοικίαση των FREMM, που αποτελεί ένα μόνον από τα πολλά σενάρια προς αυτή την κατεύθυνση, τη δε αντιπολίτευση να στηλιτεύει τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αποδίδοντάς της ανικανότητα.
Το αλαλούμ ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με την , την διάψευση από το γαλλικό Τύπο, το «άδειασμα» του Τζανακόπουλου στον Κουβέλη.
Αναφερόμενος στις FREMM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ουσιαστικά προέβη σε διορθώσεις και όσων είπε ο κ. Κουβέλης, λέγοντας ότι ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας «και η κυβέρνηση, αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από projects. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και φυσικά σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα, τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά»
Ομως το περιβάλλον του κ. Κουβέλη, επιμένει για την εγκυρότητα των δηλώσεών του περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι.
Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας
Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμεναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Η Αθήνα εξετάζει επίσης αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών BELH@RRA, σε δύο φάσεις, ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.
Απάντηση στα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά τις αποστάσεις που κράτησε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας από τις δηλώσεις Κουβέλη, αναμένεται να δώσει η σημερινή συνέντευξη που είναι προγραμματισμένη για τις 9.30 το πρωί.
Τι είχαν συζητήσει Τσίπρας – Μακρόν
Στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία τους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν σειρά σεναρίων για τη ναυτική συνεργασία των δύο χωρών. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβανόταν η παλιά υπόθεση του leasing δύο φρεγατών τύπου FREMM σε συνδυασμό με την αγορά (μετά πέντε χρόνια) νέας κατασκευής κορβετών τύπου Belh@rra. Αυτά τα σενάρια είχαν παραδοθεί γραπτώς από την ελληνική προς τη γαλλική πλευρά κατά την επίσκεψη του κ. Μακρόν στην Αθήνα, το περασμένο φθινόπωρο.
Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρουν ότι πράγματι υφίσταται και γραπτό αίτημα από την Αθήνα προς το Παρίσι. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Εθνικής Αμυνας Φώτη Κουβέλη και του πρεσβευτή της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί, ο δεύτερος ζήτησε αναλυτικό πλάνο των ελληνικών προτάσεων. Αυτή τη στιγμή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές πρέπει να γίνουν αρκετές ακόμη συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο.
Ενα από τα προβλήματα της γενικότερης συζήτησης είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός που διαθέτει η Ελλάδα στην παρούσα φάση, αλλά και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν στον αμυντικό τομέα με την Αθήνα στην παρούσα φάση. Ενδειξη του προβληματισμού που υπάρχει για τον προϋπολογισμό είναι και η αδυναμία κατάρτισης τελικού πλάνου πληρωμών για την αναβάθμιση των F-16 που, κατά τα λοιπά, έχει συμφωνηθεί. Επίσης, το ζήτημα της ναυτικής συνεργασίας της Ελλάδας εμπεριέχει και αρκετά σοβαρή διπλωματική διάσταση, εκτός της Ελλάδος.