Το σημείο του σώματος που δεν πρέπει να πειράξετε ποτέ σπυράκι

 
Το σημείο του σώματος που δεν πρέπει να πειράξετε ποτέ σπυράκι

Ενημερώθηκε: 27/02/18 - 11:50

Έχετε σίγουρα ακούσει δεκάδες φορές ότι δεν πρέπει να πιέζετε τα ενοχλητικά σπυράκια ή τα μαύρα στίγματα, καθώς έτσι τραυματίζετε τους ιστούς του δέρματος και είναι πιο πιθανό να αφήσουν σημάδια και ουλές.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα σπυράκια που εμφανίζονται στο λεγόμενο «τρίγωνο του κινδύνου», μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του προσώπου.

Ως «τρίγωνο του κινδύνου» ορίζεται η περιοχή του προσώπου από τις γωνίες των χειλιών έως και την κορυφή της μύτης. Γιατί όμως ένα σπυράκι στην περιοχή αυτή θεωρείται πιο επικίνδυνο από ένα άλλο που βρίσκεται για παράδειγμα στο πηγούνι ή στο μέτωπο;

Όπως εξηγεί ο Δρ Τζέρεμι Μπράουερ, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι φλέβες που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα της περιοχής αυτής καταλήγουν στο καρωτιδοσηραγγώδες συρίγγιο (γνωστό και ως σηραγγώδης κόλπος) του εγκεφάλου.

Ένας τραυματισμός στο «τρίγωνο του κινδύνου», όπως αυτός που προκαλείται όταν πειράζουμε ένα σπυράκι, δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή στο δέρμα που μπορεί να μολυνθεί και να αποδειχτεί τελικά εξαιρετικά επικίνδυνη. «Αν δεν αντιμετωπιστεί, μια σοβαρή λοίμωξη του δέρματος στην περιοχή αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι τον εγκέφαλο και –θεωρητικά– να καταλήξει ακόμη και θανατηφόρα» υπογραμμίζει ο Δρ Μπράουερ. Κι αυτό γιατί, προσθέτει, είναι υπαρκτός –αν και μικρός– ο κίνδυνος λόγω της λοίμωξης να σχηματιστεί στο υποκείμενο αιμοφόρο αγγείο θρόμβος που θα προκαλέσει στη συνέχεια εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άλλα σημεία του προσώπου, όπως το μάγουλο ή το μέτωπο, δεν επικοινωνούν άμεσα με τον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, επομένως ένα σπυράκι και μια πληγή εκεί θα προκαλέσει μικρότερης έκτασης επιπλοκές, όπως μια ουλή ή ο τοπικός αποχρωματισμός του δέρματος.

Σημάδια σοβαρής λοίμωξης στο «τρίγωνο του κινδύνου» είναι το έντονο κοκκίνισμα, το πρήξιμο, η ευαισθησία στο άγγιγμα, η έκκριση υγρού και η αιμορραγία. Επίσης, επικίνδυνο θεωρείται ένα σπυράκι με πύον που εμφανίζεται ξανά και ξανά μέσα στο τρίγωνο.

Onmed

Πηγή: