Τα σημεία τριβής για τον εκλογικό νόμο

 
Τα σημεία τριβής για τον εκλογικό νόμο

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 23/06/16 - 21:41

Σε πέντε βασικά κεφάλαια φαίνεται να διαρθρώνεται η ατζέντα με τα επίμαχα ζητήματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, βάσει της εικόνας από τις μέχρι τώρα συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τα κεφάλαια αυτά αφορούν:

1. στο μπόνους των εδρών,

2. στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,

3. στο δικαίωμα ψήφου στα 17,

4. στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και

5. στην ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου είναι να χαρτογραφήσει, να διερευνήσει πού διαμορφώνεται συναίνεση και γι΄ αυτό οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς χαρακτηρίζονται κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα.

«Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και η ΝΔ δεν μπαίνει σε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μόνο δύο επιμέρους ζητήματα άφησε ανοιχτό να συζητηθούν από τη ΝΔ και αυτά είναι η ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

«Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η γενική εντύπωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί κοινά σημεία που μπορεί να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Η συζήτηση των δύο αρχηγών επικεντρώθηκε στα πέντε σημεία. Σχετικά με το μπόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Όσο για το όριο του 3% φαίνεται να διατηρείται, ενώ για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών ο κ. Τσίπρας φέρεται να το άφησε εν αμφιβόλω ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για την ψήφο των αποδήμων. Το μόνο σημείο το οποίο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι εξέφρασε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή, ανόθευτη και άδολη αναλογική, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και χωρίς άλλα ζητήματα που θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού όπως αυτή αποτυπώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Την ίδια ώρα ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία.

Και ο ίδιος άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου και να τεθούν τα ζητήματα αυτά στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ΝΔ επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των εδρών, θέση η οποία, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι συμβατή με τη διάθεση για συνταγματική αναθεώρηση με ευρεία πλειοψηφία: αυτό σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή θα μπορεί να ανοίξει τα προς αναθεώρηση κεφάλαια με ευρεία πλειοψηφία και στη συνέχεια, μετά τις εθνικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση, να αποφασίσει το περιεχόμενο των αλλαγών, αξιοποιώντας το μπόνους, δηλαδή, αλλοιώνοντας την αναλογικότητα.

Κυβερνητικά σχόλια κατά ΝΔ

Συστάσεις προς τη ΝΔ να έχει πιο ψύχραιμη στάση στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και «για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας» κάνουν πηγές της κυβέρνησης απαντώντας στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η θέση για αναλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που την συγκροτούν , ενώ τονίζεται ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν:

1. Η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις - ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.

2. Η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό.

3. Ως εκ τούτου θα περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία μια πιο ψύχραιμη στάση, στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Σχετικά θέματα:

Ο διάλογος Τσίπρα - Μητσοτάκη

Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο με δόσεις

Τσίπρας σε Κουτσούμπα:Οι αλλαγές να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις (ΒΙΝΤΕΟ)